Home > Agenda > Soljenițîn si Arhipelagul Gulag in colectia Literatura

Soljenițîn si Arhipelagul Gulag in colectia Literatura

Ioan T. Morar, Cristian Teodorescu și Adrian Ursu vă așteaptă alături de invitații lor speciali: Magdalena Boiangiu, Emil Hurezeanu și Armand Goșu.

“Istoria noastră e distrusă, e în întregime deformată și falsificată de minciuni, iar eu încerc să restabilesc istoria… Am avea curajul să afirmăm că nu suntem răspunzători de răul care devastează lumea modernă?… Un singur cuvânt adevărăt cântărește mai mult decât Universul.“SOLJENIÅ¢ÎN

În corespondența sa de pe front, căpitanul Soljenițîn își îngăduia în 1945 observații critice cu privire la Stalin. O sinceritate care l-a costat opt ani de reeducare prin muncă, o sentință ușoară pentru acea vreme, în aceeași situație fiind alte 2,3 milioane de sovietici arestați și deportați între sfîrșitul anului 1944 și 1953.

După eliberare este trimis în exil pe viață în regiunea Djambul din Kazahstan, undeva, în vecinătatea pustiului. Singur împotriva sistemului, Soljenițîn accepta in 1973 sa ii fie publicat Arhipelagul in Occident, unde apoi va fi și exilat. Arhipelagul GULAG, cutremurătoare dezvăluire a ororilor comunismului concentraționar, care trezește Occidentul la realitate. După mărturia lui Soljenițîn, intelectualitatea de stînga din Vest se vede se vede silită să renunțe la iluziile sale despre Uniunea Sovietică. Un roman care a făcut istorie.

Un roman care a schimbat istoria secolului 20. Cartea care i-a adus fostului deținut politic nu numai o fulgerătoare celebritate mondială, ca scriitor, răsplătit deja cu un necontestat Premiu Nobel, ci și reputația, niciodată trădată, de mare conștiință a unui timp care nu va fi niciodată vindecat de rănile trecutului.

„După apariția Arhipelagului GULAG nimeni din URSS nu s-a mai putut preface că nu știa ce se întâmpla în lagărele de reeducare răspândite ca o puzderie de insule-pușcărie în toată Uniunea Sovietică.“CRISTIAN TEODORESCU

Arhipelagul GULAG apare în Colecția Literatura atât în ediție de librarie, cit și împreună cu ziarul Cotidianul: primul volum va apărea miercuri, pe 19 noiembrie, iar următoarele două, pe 26 noiembrie, respectiv 3 decembrie.

Articole asemanatoare
Cum a devenit Kendall Jenner „sfânta” literaturii alternative
Peste 100.000 de discuri de vinil sunt digitalizate pentru ca oricine să le poată asculta online
De la Alice în Țara Minunilor la Frații Karamazov: top 3 cărți cu matematică
Olga Tokarczuk și Peter Handke au câștigat premiul Nobel pentru literatură pentru 2018 și 2019

Comenteaza acest articol

Soljenițîn si Arhipelagul Gulag in colectia Literatura

by realitatea   1 min
0