Tabu
HEALTH

Somnul cu lentile de contact – pericol pentru ochi sau recomandare?

Daca porti lentile de contact, cu siguranta ai experimentat multe situatii si ai invatat cu timpul care e cea mai corecta utilizare a lor. Totusi, exista o intrebare legata de folosirea acestora la care parerile sunt impartite. Este bine sau nu sa adormi cu lentilele de contact la ochi? De ce exista mai multe opinii cu privire la acest aspect? Pentru ca depinde foarte mult de ce tip de lentile e vorba. Daca nu esti inca sigur daca purtarea lor in somn este indicata sau nu, afla in continuare, in functie de optiunea pe care ai ales-o impreuna cu oftalmologul tau, daca te expui unor riscuri sau afectiuni ale ochilor.

Lentile zilnice

Acest tip de lentile, asa cum le spune si numele, trebuie schimbate zilnic. Nu trebuie sa treaca mai mult de 8 pana la 10 de ore cu ele la ochi. Au un mare avantaj. Pentru ca in fiecare zi vei folosi o alta pereche, nu vei mai avea nevoie de suporturi si solutii speciale de curatare a acestora. Echilibrul este stabilit de un dezavantaj, care te-ar putea face sa te razgandesti inainte sa optezi pentru ele. Nefiind produse pentru o purtare indelungata, este total contraindicat sa adormi cu ele la ochi. Din cauza ca globul ocular se misca si in timpul somnului, dar nu este lubrifiat natural cu ajutorul glandelor lacrimale, e posibil sa iti ranesti corneea din cauza lor, iar problemele oculare sa inceapa sa apara din aceasta cauza. Asadar, daca folosesti lentile zilnice asigura-te ca iti rezervi timp inainte sa atipesti si le arunci.

Lentile bilunare

Schimbarea acestora este la fel de intuitiva ca si in cazul celor zilnice. De doua ori pe luna trebuie sa treci la o pereche noua. Pentru acestea vor fi necesare atat suporturile, cat si solutiile de curatare in care trebuie sa le lasi pe timpul noptii. Deci recomandarea de a le scoate atunci cand dormi se pastreaza si in cazul lor. In acest fel, ochii se vor putea odihni fara riscul de a fi afectati in cele aproximativ opt ore de somn.

Lentile lunare

Dupa fiecare 30 de zile, acest tip de lentile isi va incheia durata de viata si va fi contraindicata purtarea lor, dupa ce aceasta perioada se va incheia. Lentilele lunare sunt cele mai populare lentile si sunt foarte accesibile ca pret. Pentru acestea, purtarea in timpul somnului nu este recomandata, decat daca este specificat in prospectul lentilelor, deci va trebui sa le lasi peste noapte in suporturile special concepute pentru curatarea lor in solutiile oftalmice.

Lentile trimestriale

Poti folosi aceste lentile pentru o perioada mai indelungata, pana cand simti ca nu mai sunt atat de lubrifiate si iti simti ochii un pic uscati cand le asezi pe globul ocular, dar nu mai mult de trei luni. Va fi necesar sa le cureti pe timpul noptii in solutiile special create pentru ele, dar daca le uiti la ochi si te ia somnul, riscurile de a-ti fi afectati ochii sunt mai mici decat in cazul categoriilor de mai sus. Acest tip de lentile este varianta cea mai ieftina de pe piata si le poti gasi si cu, dar si fara dioptrii. Cei care vor sa isi schimbe nuanta irisului prefera aceste lentile, mai ales ca se schimba mult mai rar decat cele amintite anterior.

Lentilele cu purtare extinsa

Daca uiti mereu sa le scoti seara, aceste lentile sunt ideale pentru tine, pentru ca le poti purta atat cat le permite termenul de valabilitate, fara sa le depozitezi pe timpul noptii. Sunt concepute special pentru cei care prefera sa nu le mai curete in fiecare zi. Materialul din care sunt create le permite o permeabilitate a oxigenului semnificativ mai mare decat in cazul altor tipuri de lentile, lasand corneea sa se alimenteze cu suficient de mult oxigen, chiar si atunci cand tii ochii inchisi.

E indicat sa nu dormi cu lentilele la ochi, daca nu porti unele cu utilizare extinsa, pentru ca riscurile de a rani corneea sunt mai mari. Mai bine iti sacrifici 30 de secunde pentru a le scoate, cand ti se face somn, a le arunca sau pune in solutiile speciale, in functie de tipul pe care il folosesti, iar grija ca ochiul ar putea fi afectat de purtarea lor pe timpul noptii se va diminua semnificativ.

ARTICOLE SIMILARE

Efectele secundare ale somnului excesiv: Este prea mult somn dăunător?

Andreea Damian

Histerectomia, una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale la femei – și cele mai controversate

Andreea Damian

Orjelet: cum să-l recunoaștem și să-l tratăm?

Andreea Damian

Cum sa-ti pregatesti corpul pentru sarcina

realitatea

Modurile curioase în care pielea îți influențează sănătatea

Andreea Damian

De ce apar alunițele și de ce este important să le identifici

Andreea Damian

Scrie un comentariu