Home > Lifestyle > Stiri > Soul. Clubul tuturor

Soul. Clubul tuturor

L-am cunoscut pe Victor în urmă cu câteva luni, când am participat la una dintre întâlnirile care se țineau în clubul lui. Mi s-a părut minunat, cald și firesc. A în­ceput să îmi povestească chiar atunci despre cum i-a fost când a deschis clubul, dar nu a avut timp să termine. M-am în­tors acum ca să îmi spună până la capăt. Am ajuns pe străduțele din centrul vechi al orașului și am refăcut din memorie drumul până la local.

Victor mă aștepta în prag, pe străduța plină de terase, mirosind a shaorma și pizza. Ne-am așezat și a reluat, la fel de cald cum mi-l aminteam, is­to­risirea. Mi-a spus că stătea mai mult la Pitești, cu afaceri, când și-a dat seama că ar vrea să se întoarcă în Constanța și să facă ceva acolo. Nu știa exact ce. Apoi s-a gândit mai bine și și-a dat seama că își dorește să facă un bar gay. Povestea a în­ce­put cu căutarea unei locații. „Am luat un ziar și am început să caut.”

A ajuns în cele din urmă la subsolul unei case de pe malul mării, proprietatea unei familii de machedoni, amenajat deja. „Când l-am văzut îmi tremurau picioarele. Era exact ceea ce îmi doream.” Asta nu înseamnă că locul pe ca­re l-a descoperit era foarte special sau foar­te fistichiu amenajat. Din februarie 2004 s-au schimbat puține lucruri în de­co­rul clubului Soul. Pereții sunt acope­riți de pie­­tre lăcuite.

Mesele și scaunele de lemn au mai căpătat câte o crestătură pe ici pe colo, câteva felinare de fier forjat lu­mi­nează foar­te puțin în imediata lor apro­piere. Lân­gă bar, o icoană argintie cu Fe­ci­oa­ra Maria și Iisus. Îl întreb pe Victor dacă este cre­dincios și îmi spune că este, dar nu practi­cant. Doar în sufletul lui. Icoana, însă, era acolo încă dinainte de a stabili el des­tina­ția locului, un vestigiu de la proprie­tari. Își amintește că a trebuit să le ex­plice acestora ce avea de gând să facă în spațiul lor.

 „Le-am spus că vreau să des­chid un bar cu program de travesti, pentru băieți și fete care se iubesc între ei.” Proprietarii nu au avut nimic împotrivă. Era vorba de o afa­cere cinstită, care nu le pu­nea mari pro­bleme. Asta nu însemna că nu existau pro­­bleme pentru comunitatea gay din oraș. De exemplu la Colonade, unul din­tre lo­ca­lurile orașului, se știa deja că ospătarii re­fu­ză să îi servească pe unii dintre clienți. Po­liția făcea frecvent razii prin părculețele orașului și mulți bărbați gay ajungeau la secție pentru comportament indecent.

Soul s-a deschis pe 13 martie 2004. Până la ora 4 după-amiaza, în club avusese loc un parastas. Victor nu a făcut niciodată vreun fel de reclamă, iar atunci își anunțase doar cunoscuții. Nu știa dacă va veni lume, cum avea să fie. Încet, încet clubul s-a umplut cu peste 100 de persoa­ne. Îți vine greu să crezi că atâția oa­meni ar putea să intre acolo. Victor știe mai bine, i-a numărat după bonurile de con­sumație pe care le dădea la ușă.

Muzica a rămas și acum ca atunci. Cel mai mult se ascultă house, câteodată orientală. Deși primul lui gând a fost să creeze un cafe-bar în care oamenii să se adune și să stea de vorbă nestingheriți, până la urmă și-a dat seama că este nevoie de un club. În vara lui 2004 adunase deja o tru­pă de băieți care făceau travesti: Katanga, Ionela Regina Mării, Yasmin, Sorina, Gabi Neagra.

Le-a adus costume de travesti din Thailanda și i-a învățat că trebuie să facă mai mult decât să se îmbrace în haine pen­tru femei. I-a încurajat și le-a explicat ce înseamnă hainele de show – de la pene la paiete și lame, ins­truc­tajul a fost complet. A insistat, însă, că nu trebuie să se dez­brace în bar și să facă scene.

După o vreme, barul era frecventat și de heterosexuali care căutau atmosfera dezinhibată. Au venit mai întâi sfioși. „Mă întrebau dacă pățesc ceva dacă se duc la baie, fetele întrebau tot timpul dacă toți băieții sunt gay… și regretau că sunt, pentru că erau frumoși, bine îm­brăcați, parfu­mați.

O dată au venit vreo zece studenți la Po­liție, băieți și fete. Erau ca­zați la Hotelul Tineretului. Au ve­nit și s-au distrat frumos la noi.” De-a lungul anilor au avut loc și evenimente mai puțin plăcute, dar Victor a angajat o firmă de in­tervenție și un bodyguard care stă tot timpul la intrare pe durata fun­­c­țio­nării clubului.

Poliția i-a mul­țumit pentru că a reușit să adune majoritatea oamenilor aco­lo „și au scăzut problemele noastre cu co­munitatea homosexuală”. Pentru micile conflicte care apar une­ori, ca în orice club, Victor le în­vinuiește mai mult pe fete. Spune că ele sunt, de obicei, mai agresive și cu doar câteva zile în urmă a avut iar probleme cu două dintre ele, pe care a trebuit să le tri­mită afară să se bată.

Victor a avut curaj a­tun­ci când a deschis pri­mul club gay din Constan­ța.

După ce primul pas a fost făcut însă, s-a trezit că este din ce în ce mai responsabil pentru întreaga co­munitate. În 2005, în bar au apărut prezervativele, lubrifianții și dis­cu­ții­le despre sex protejat. Victor era coordonatorul pe Con­­s­tanța al campaniei Ka­mansutra și a de­venit mult mai implicat în viețile intime ale clienților săi obișnuiți. Nu a fost cea mai plăcută sarcină, dar și-a asu­mat-o. „Când un băiat însurat pe care l-am trimis la testare a fost depistat cu hepatita C și cu sifilis, nu am mai fost bun de nimic toată ziua.

Am încercat tot ce se putea ca să îi conving să folosească pre­­zervative și să se testeze. Dacă erau și he­terosexuali care voiau să se testeze, vorbeam cu fetele de la cabinet și găseam rezolvări – îi treceam pe fișe drept bisexuali, ca să fie ac­ceptați să se testeze gratuit în campania pentru noi; câteodată mă duceam pe plajă și îi amenințam. Mai ales pe prostituați.

Într-o zi am dus 14 oameni la cabinet.” Vic­tor vorbește despre multe lucruri care ar putea să pună comunitatea într-o lu­mină nefericită – abuzuri, prostituție, șan­taje. Nu se ferește de asta și arată un fel de toleranță cum nu am mai văzut până acum. Când îl întreb ce îl mo­tivează pentru toate lucrurile pe care le face, îmi răspunde simplu „E lumea în care trăiesc.”

A căpătat încrederea tuturor pentru că i-a acceptat pe toți. „Åži nici nu am dus vorba de colo-colo. Îți dai seama câte auzim noi, stând aici la bar. Toată lumea ne po­ves­tește.“ El știe cel mai bine cât de promiscuă poate fi clientela care îi trece prin bar. Åžtie cât de greu le este copiilor care ies din cămine și sunt molestați sau ajung să se prostitueze. Åžtie, de asemenea, și cupluri stabile, dar și cât de greu le este să reziste.

A văzut, în 26 de ani de când și-a dat sea­ma că este gay, aproape tot. Åži vorbește despre aceste lucruri cu atâta înțelegere și empatie și transmite o ase­me­nea căldură încât îmi e ușor să îmi dau seama de ce este atât de iubit. Petty sau Petarda, barma­nul din Soul, este un fost copil al străzii care venea în club și pe care l-a angajat cu car­te de muncă și l-a învățat să mun­ceas­că. El este doar unul dintre oa­menii care îi datorează multe lui Victor.

Cele mai frumoase amintiri ale lui Victor sunt tot despre clubul lui

Miss Litoral 2004, organizat într-o săptămână și câștigat de Miss Tramvai, a fost primul concurs de mare succes din Soul. De atunci, în fiecare an se dau premiile „10 pentru România” pentru cuplul anului, prostituata anului, spărgă­toa­rea de case a anului, iar premiile sunt simbolice: câte un pește de sticlă sau o bucată de bordură împachetată frumos și ornată cu o fundă, o cheie cu breloc. Alteori, se organizează concursuri de cunoș­tințe legate de infecții cu transmitere se­xuală – pe care, evident, le câștigă clienții cei mai fideli, cei care au participat în mai multe rânduri la sesiunile de informare.

Clubul Soul spune, în primul rând, o poveste despre toleran­ță

De-a lungul anilor acceptarea ma­jo­rității față de ce se întâmplă acolo a cres­cut într-atât încât miresele furate au în­­ceput să fie aduse în club. Chiar dacă clie­nții obișnuiți s-au mai revoltat, Victor le-a explicat „nu vă dați seama ce dovadă de toleranță este din partea lor.

Sunt mân­dru, nu sunt nicio clipă modest că am reușit să mențin imaginea asta.” Când bă­ieții se supără pentru că alții le invadează clubul, el le explică „clubul nu e al nostru. E al tuturor. Oricine e binevenit.” Åžtie, însă, că toleranța celorlalți nu merge prea departe.

Povestește că, nu cu mult timp în urmă, doi băieți au plecat de la el din bar și au ajuns într-un alt club din oraș, unde au început să se sărute. A urmat un scandal, iar Victor îi învinuiește pe cei doi pentru el. Îl întreb dacă nu crede că a ve­nit momentul ca aceste lucruri să se în­tâmple oriunde și să nu mai stârnească astfel de reacții. Îmi spune că momentul acela nu a venit și îl cred. El știe mai bine.

Din 1985, când mergea la o plajă de nudiști pe care se fă­ceau când și când razii, unele lucruri s-au schimbat mult. Une­le în bine.

Victor nu mai este ne­voit să se ascundă de niciunul dintre oa­menii de a căror părere îi pasă. La fel, mulți alții. Alte lucruri s-au schimbat în rău. Au dispărut perioadele de curtare între perechile gay, toată lumea este imediat interesată de sex. Poate de aici vine și faptul că restul lumii asociază faptul de a fi gay exclusiv comportamentului sexual.

Dar oamenii s-au obișnuit cu ei. Ka­tanga sau Petty sunt personaje care nu ar fi putut să trăiască liniștite, în urmă cu doar câțiva ani, într-un oraș cum este Con­stanța. Astăzi, deși mai există oa­­me­ni care îi arată cu degetul sau caută scan­dal, ei se desfășoară mai departe, flam­boaianți cum sunt.

Multe din lucrurile astea s-au schimbat pentru că există o mână de oameni care, ca și Victor, au ales să nu militeze, ci să acționeze discret și tolerant. Ei sunt cei care pot să schimbe percepții și despre care poți să spui, la sfârștul zilei, că te-au luminat. Când am plecat din bar l-am întrebat pe Victor a ce miroase acolo. Mi-a arătat pachetul de bețigașe parfumate. Aroma este „Love“.

Articole asemanatoare
COVID-19
Vremea rece din România grăbește extinderea epidemiei COVID-19
tania budi
Unde s-a retras Tania Budi în această perioadă
Hallmark își cere scuze pentru că a retras reclamele pentru cupluri LGBT
Prezervativele vegane îți asigură viața sexuală, sunt eco-prietenoase, aduc un profit de miliarde de euro

1 Response

  1. DRC

    Da,ati deschis in ultima locatie posibila ,unde intra lumea ca al circ acolo ,alta locatie nu gasea si victor asta

Comenteaza acest articol

Soul. Clubul tuturor

by realitatea   8 min
1