Tabu
HEALTH

Spanacul – ce beneficii are și cum să îl consumi 

Spanacul (Spinacia oleracea) este o planta comestibila cu frunze verzi, originara din Orient. Face parte din familia Amaranthaceae si este inrudit cu sfecla rosie si quinoa, fiind considerat un aliment foarte sanatos.

Spanacul este o sursa buna de fibre, vitamine, minerale. Iata cateva dintre acestea: 

  • Fibre insolubile 
  • Vitamina A
  • Vitamina C 
  • Vitamina K1 
  • Acid folic
  • Vitamina B6
  • Vitamina B9
  • Vitamina E
  • Fier
  • Calciu
  • Potasiu
  • Magneziu. 

Spanacul mai contine si compusi vegetali precum: 

  • Luteina 
  • Nitrati 
  • Kaempferol 
  • Quercetina
  • Zeaxantina.

Care sunt beneficiile spanacului?

Consumul de spanac poate avea o influenta pozitiva asupra valorilor tensiunii arteriale

Spanacul este bogat in potasiu. Consumul de alimente bogate in potasiu poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Potasiul ajuta la relaxarea peretilor vaselor de sange si astfel poate reduce valorile tensiunii arteriale.

Spanacul este bogat in magneziu si folat. Acesti nutrienti ajuta la sinteza de oxid nitric, o molecula care scade tensiunea arteriala. Spanacul contine si nitrati, substante chimice care au efect vasodilatator.

Consumul de spanac poate fi benefic pentru sanatatea ochilor

Spanacul contine luteina, un antioxidant cunoscut pentru efectul protector impotriva bolilor oculare legate de varsta, cum ar fi degenerescenta maculara si cataracta. Studiile au descoperit ca persoanele care administreaza suplimente cu luteina prezinta un risc mai scazut de degenerescenta maculara, care este principala cauza a tulburarilor de vedere si a orbirii.

Consumul de spanac poate fi benefic pentru sistemul neurologic

De asemenea, s-a demonstrat ca luteina ajuta la intretinerea functiei cognitive. Studiile efectuate pe adultii in varsta au aratat ca persoanele cu niveluri mai mari de luteina au o fluenta verbala mai buna, o memorie mai eficienta si o capacitate de rationament si o viteza de procesare superioare fara de alte persoane cu un nivel de luteina scazut.

Consumul de spanac poate fi benefic pentru sistemul osos

Vitamina K este esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea oaselor, iar spanacul este o sursa importanta a acestui nutrient.

Consumul de spanac poate fi benefic pentru sanatatea pielii

Vitamina A  sustine sistemul imunitar si functia de aparare a pielii si ajuta pielea sa isi pastreze hidratarea, ceea ce poate reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor.

Consumul de spanac poate ajuta la mentinerea nivelurilor sanatoase ale hemoglobinei

Spanacul este o sursa excelenta de fier, care ajuta organismul sa produca hemoglobina. Absorbtia fierului este favorizata de vitamina C. Hemoglobina ajuta la transportul oxigenului din plamani catre restul corpului si la oxigenarea tesuturilor.

Cum poate fi consumat spanacul?

Spanacul este un aliment versatil si poate fi consumat intr-o varietate de retete precum:

 – Smoothies: spanacul poate fi adaugat la toate combinatiile de smoothie-uri. Poate fi combinate cu mango, fructe de padure sau suc de portocale si ananas pentru un gust final mai dulce. Pentru a creste consistenta smoothie-ului, spanacul poate fi combinat cu avocado, ulei,  lapte de cocos, iaurt.

– Salate: Spanacul poate fi combinate cu salate verde, amestecuri de primavara, legume proaspete, nuci si fructe.

– Spanac sotat: Gatit in felul acesta, spanacul poate fi combinate cu ulei de masline si usturoi.

– Spanac fiert: Fierberea spanaculului chiar si pentru doar un minut maximizeaza beneficiile pentru sanatate. Astfel preparate, spanacul poate fi combinat cu ou, paste, mamaliga sau cartofi.

Spanacul mai poate fi adaugat pe pizza, in tocane si in supe crema.

Care pot fi riscurile sau efectele adverse ale consumului de spanac?

Spanacul, desi este in general bine tolerat si foarte sanatos, la unele persoane poate provoca si efecte adverse.

Din cauza continututlui de oxalat de calciu, consumul excesiv de spanac poate favoriza aparitia calculilor renali oxalici. Persoanele care prezinta un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi ar trebui sa limiteze consumul de spanac.

Spanacul este bogat in vitamina K, ce are un rol important in coagularea sangelui. De aceea, ar putea interfera cu medicamentele anticoagulante. Persoanele care administreaza anticoagulante, ar trebui sa consulte medicul inainte de a consuma cantitati excesive de spanac.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

7 poziții de yoga super eficiente pentru a avea sâni frumoși

Andreea Damian

Purtarea măștii a dus la o creștere a cererii pentru intervenții chirurgicale oculare. Iată de ce!

Andreea Damian

Care este ordinea simptomelor COVID în această toamnă?

Andreea Damian

Cum să elimini hormonii de creștere și toxinele din carnea de pui

Andreea Damian

Care sunt beneficiile terapiei prin hipnoză?

Andreea Ditcov

De ce este important să mesteci bine. Iată 5 motive bine întemeiate!

Andreea Damian

Scrie un comentariu