Home > Lifestyle > Stiri > Săruturi gay fără gay

Săruturi gay fără gay

La aproape o sută de ani de la primul sărut gay pe marele ecran, numărul filmelor care prezintă, marginal sau nu, scene de afecțiune între bărbați este în continuă creștere. Tipologiile, personajele și actorii sunt din ce în ce mai diferiți. Mesajele pe care aceștia le poartă sunt, de asemenea, altele decât cele de la începuturile cinematografiei: latura activistă de la început a lăsat mai mult spațiu naturaleței.

 

Majoritatea criticilor și istoricilor de film plasează debutul gay în cinema cu filmul ‘Anders als die Andern’ (‘Diferit de ceilalți’) din 1919 care tratează tema homosexualității din perspectiva acceptării în condițiile unei legislații ostile. Clandestinitatea, aluziile și vizualul stereotipic sunt elemente ale acestui film cu care vor improviza și următoarele decenii: ca subiect tabu sau ca element de șoc, destinul tematicii gay în cinema nu a fost diferit de cel al mișcării pentru drepturi gay din prima jumătate a secolului trecut.

 

Puținele excepții (‘Chant d’Amour’, ‘Tea and Sympathy’, ‘Les Amitiés Particulières’) indică totodată o barieră care va fi greu de ridicat: personajele gay sunt abia sugerate. Modelul actorului heterosexual care se ratează jucând roluri gay avea să dispară ca normă abia în anii 1990, când un număr foarte mare de actori au redus distanța dintre ineditul situației personajelor gay și acceptarea socială a homosexualității. ‘Longtime Companion’, ‘My Beautiful Laundrette’ sau ‘My Own Private Idaho’ se joacă cu diverse grade de intimitate și creează personaje memorabile, iar ‘Bent’, ‘Love Is the Devil’ sau ‘Philadelphia’ conduc la acceptarea rolurilor gay de actori a căror carieră nu va avea de suferit după acceptarea rolurilor gay: Keanu Reeves, Clive Owen, sau Daniel Craig.

 

Momentul în care personajele gay au intrat cu adevărat în forță în cotidianul cinematografic este nominalizat de foarte multe voci odată cu succesul ‘BrokebackMountain‘, moment care a coincis cu unele din primele declarații și analize de personaje gay. Heath Ledger nu a avut rețineri în a accepta acest rol, dar a declarat că a fost unul solicitant și pentru care spera că a avut maturitatea necesară. Dacă scenele mai fierbinți din acest film n-au fost comentate amplu de actori, nu același lucru se poate spune despre Sean Penn, care după scena sărutului din ‘Milk’, l-a întrebat pe James Franco dacă prietena acestuia este cea care sărută mai bine dintre cei doi. Nu s-a ferit de comentarii nici Matthew Goode, care a calificat abilitățile lui Colin Firth pentru sărutul din ‘A Single Man’ ca fiind excelente, lucru confirmat la rândul său de Colin Firth despre Matthew. Că sărutul a devenit monedă a profesionalismului în cinema și că întâmplător este cu o altă persoană de același sex este o lecție învățată și de Jim Carrey. Deși a fost reticent inițial să accepte scena intimă cu Ewan McGregor pentru ‘I Love You, Philip Morris’, întrebându-se inclusiv în ce fel o să-l schimbe, într-un final s-a declarat mulțumit de rezultat. Nici Ewan McGregor, care avea experiența sărutului cu Jonathan Rhys Meyers din ‘Velvet Goldmine’ nu s-a arătat altfel decât mulțumit.

 

Sărutul gay este azi o temă recurentă nu numai în cinematografie și reduce chiar și involuntar homofobia. Afecțiunea și tandrețea s-au bucurat întotdeauna de o mai mare receptivitate și dovezile nu întârzie să apară. Anul trecut Marvel spărgea tiparele din comics introducând în X Factor o scenă gay, iar știrea că Prințul Harry a acceptat să se sărute cu alt bărbat pentru o bere nu a fost altfel decât amuzantă.

Articole asemanatoare
Homosexualitatea – Natura, Optiune, Trend?
SEX BOMB! Mihai TRAISTARIU despre relatiile cu barbati
Exclusiv Tabu.ro, interviu cu Nikolai Alekseev
Ce este gay la campionatul de fotbal

Comenteaza acest articol

Săruturi gay fără gay

by realitatea   2 min
0