Tabu
CULTURE

Stiai ca 33 de milioane de oameni traiesc cu HIV?




 

Ziua Mondiana SIDA se celebreaza, din 1988, pe 1 decembrie.

James W. Bunn si Thomas Netter s-au gandit pentru prima data ca ar trebui sa existe o zi in care sa se manifeste solidaritatea fata de oamenii care traiesc cu HIV/SIDA in august 1987. Cei doi i-au prezentat ideea lui Jonathan Mann, director la UNAIDS, caruia i-a placut conceptul, si au convenit impreuna ca ziua ar trebui sa fie celebrata pe 1 decembrie 1988. Cum SIDA nu a fost niciodata un subiect pe care sa se bata presa scrisa sau televiziunile, Bunn a   crezut ca 1 decembrie 1988 ar fi o data potrivita, la scurt timp dupa alegerile din Statele Unite, dar cu destula vreme inainte de sarbatori.

Anul acesta, ziua mondiala HIV/SIDA se focuseaza pe drepturile omului si pe accesul fiecaruia la tratament corespunzator.

 

Fundita rosie pe care o purtam in fiecare an de 1 decembrie a fost creata in 1991 de catre artistii care au lucrat pentru Visual AIDS, iar dorinta lor a fost sa ramana anonimi si sa nu desemneze pe nimeni drept creator al funditei, si, mai cu seama, sa nu ofere nimanui ocazia sa profite de imaginea funditei rosii. Funda rosie este folosita ca un simbol care aduca notorietate problemelor legate de HIV/SIDA. Fundita a fost inspirata de fundele galbene care erau acordate soldatilor care au servit Statele Unite in razboiul din Golf. Culoarea rosie a fost aleasa pentru legatura ei cu sangele si pentru faptul ca sugereaza pasiunea. Jeremy Irons a fost primul purtator celebru de fundita rosie, la ceremonia de decernare a premiilor Tony din 1991.

 

Si poate nu ar strica sa stiti ca in fiecare an papa Ioan Paul al II-lea, si, mai de curand, Benedict al XVI-lea au transmis cate un mesaj catre pacienti si medici de Ziua Mondiala HIV/SIDA.

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

A Night Like This

realitatea

Top 7 emisiuni ce promoveaza cultura la TV

realitatea

Paramount Channel nu ii uita pe iubitorii de fictiune!

Eurovision România 2023. Juriul i-a ales pe cei 12 finalişti ai Selecţiei Naţionale

Andreea Damian

Omenirea și-a epuizat toate resursele naturale pentru 2019 și trăiește „pe credit”

Andreea Damian

Scrie un comentariu