Home > Agenda > Stiai ca atat femeile cat si barbatii sunt mai expusi la HIV in timpul sarcinilor?

Stiai ca atat femeile cat si barbatii sunt mai expusi la HIV in timpul sarcinilor?

Rezultatele studiilor prezentate la International Microbicides Conference de la Pittsburgh au aratat ca un procent foarte mare de femei seropozitive (intre 70 si 90%) au contactat virusul HIV prin contact sexual, dar si ca femeile sunt expuse de doua ori mai mult la infectarea cu HIV prin contact sexual, de cele mai multe ori datorita unor diferente de ordin biologic. Cum aceste femei continua sa aiba relatii sexuale si in timpul sarcinii, si, de multe ori, nu stabilesc reguli de folosire a prezervativului cu partenerii lor, s-a observat ca partenerii ajung si ei la un risc mult mai ridicat de infectare.

De fapt, riscul este dublat, dupa cum a aratat un experiment care a implicat 3321 de cupluri in care unul dintre parteneri era seropozitiv. Dublarea riscului in cazul barbatilor se petrece, se pare, datorita unor schimbari de ordin biologic care le fac pe femei sa transmita virusul mult mai usor decat o faceau atunci cand nu erau insarcinate. Studiul prezentat la Pittsburgh si efectuat in Botswana, Kenya, Africa de Sud, Uganda, Tanzania si Zambia s-a focusat pe 1085 de cupluri in care barbatul era seropozitiv si pe 2236 de cupluri in care femeile erau seropozitive.
Pe parcursul studiului, au aparut 823 de sarcini, iar legatura dintre sarcinile femeilor si contactarea virusului la barbat a devenit evidenta. Autorii studiului au ajuns la concluzia ca schimbarile fiziologice si imunologice pot sa cauzeze riscuri mai mari, dar, pentru ca aceasta ipoteza sa fie confirmata, subiectul va fi aprofundat in continuare. 
      
In cadrul aceleiasi conferinte s-a pus si problema utilizarii vaginale a tenofovirului, o substanta antiretrovirala folosita pana acum oral, iar la aceasta ora medicii incearca sa constate ce efecte poate avea substanta asupra fatului. Pana sa ajunga la o concluzie, insa, tot folosirea prezervativului masculin este cea mai eficienta metoda de protejare impotriva infectiei cu HIV. Fie ca suntem insarcinate, fie ca nu.

 

Articole asemanatoare
Stiai ca tinerii trimit in medie 3339 sms-uri pe luna?
Stiai ca o femeie are in medie 12 haine pe care nu le poarta?
Stiai ca primul roman din lume a fost scris de o femeie?
Åžtiai că Doamna Chiajna era nepoata lui Åžtefan cel Mare?

Loading...

Comenteaza acest articol

Stiai ca atat femeile cat si barbatii sunt mai expusi la HIV in timpul sarcinilor?

by realitatea   1 min
0