Home > Agenda > Stiai ca barbatilor gay nu le este permis sa doneze sange?

Stiai ca barbatilor gay nu le este permis sa doneze sange?

Da, se intampla si in Romania si ar trebui sa ne intereseze si pe noi. Inca din 1983 bancile de sange din Canada si Statele Unite au interzis donarea de sange de catre barbatii gay, sub pretextul ca posibilitatea de infectare cu HIV este mult mai mare in cazul lor. Astazi, in cele mai multe dintre tari, potentialii donatori de sange sunt rugati sa completeze un chestionar in care sa isi declare istoricul medical si potentiale comportamente care ar fi putut afecta aceasta istorie. Utilizatorii de droguri intravenoase, persoanele care practica sexul comercial si barbatii care fac sex cu barbati sunt intotdeauna opriti sa doneze. Asta desi in cele mai multe tari procentul populatiei homosexuale afectat de virusul HIV este astazi mult mai mic decat procentul populatie heterosexuale care sufera de aceeasi problema.  

Riscul de a obtine un rezultat fals negativ la teste, care a constituit multa vreme baza reactiei impotriva donatorilor gay, a fost eliminat astazi. “Odata cu dezvoltarea testelor foarte sensibile de depistare HIV, posibilitatea sa apara un rezultat fals negative e mult mai mica”, a declarat Dr Mark Wainberg, de la McGill University AIDS Centre, Jewish General Hospital. 

Oricum, interdictia de a dona sange aplicata barbatilor care fac sex cu barbati nu este doar discriminatoare, ci si inutila, pentru ca bancile de sange au, de fapt, mare nevoie de donatori. Cercetatorii sunt de parere ca, date fiind metodele de testare din prezent, o astfel de politica legata de donatii este contraproductiva pentru ca nu conduce doar la pierderea de donatori, ci si la proteste, procese si boicotari ale campaniilor de donare de sange. 


Loading...

Comenteaza acest articol

Stiai ca barbatilor gay nu le este permis sa doneze sange?

by realitatea   1 min
0