Home > Agenda > Stiai ca fotograful Carlo Gianferro a fost premiat pentru proiectul Gypsy Interiors?

Stiai ca fotograful Carlo Gianferro a fost premiat pentru proiectul Gypsy Interiors?

Carlo Gianferro a fotografiat casele rromilor bogati din Romania si Moldova, si, ca urmare, a castigat premiul intai la World Press Photo 2009.

Proiectul lui Gianferro este o demonstratie despre bogatia materiala a rromilor din Romania si Republica Moldova. Dar nu doar atat. Interioarele impecabile create de familiile rrome pentru urmasi, fotografiate de Gianferro, raman nemiscate si nefolosite pana la casatoria copiilor. Viata intima a rromilor este expusa in aceasta serie de fotografii de interior, totusi, nimic din fotografiile extrem de statice nu pare sa aiba de-a face cu modul in care lumea isi imagineaza viata rromilor. Mobilierul, covoarele si tapiseriile din interioare, imaginile religioase, oglinzile si portelanurile sunt impietrite in incaperi mari, asteptand sa fie folosite la un moment, in viitor. In comparatie cu modul exploziv in care rromii isi traiesc emotiile, sau cu muzica si hainele lor, casele rrome se aseamana cumva unor mausolee frumos decorate, in care sunt expuse in vitrine bunuri de prêt, fotografii, icoane, dar care raman doar privite, nu si folosite. Din fotografii se degaja o tacere stranie, dar se observa si respectul pe care rromii il acorda acestui fragment al vietilor lor, atat de relevant pentru definirea statutului lor social.

Carlo Gianferro este un fotograf italian freelance, care si-a inceput activitatea chiar cu reportajele din Romania si Republica Moldova. In 2007 a publicat cartea Gypsy Architecture, iar in 2008 s-a intors la comunitatile rrome ca sa realizeze seria Gypsy Interiors. Interesat de comunitatile discriminate, fotografiile lui Gianferro surprind si documenteaza vietile oamenilor fara educatie. Seriile despre comunitatile rrome i-au adus pana acum lui Gianferro mai multe premii prestigioase, printre care Prix echange Boutographie, Marco Pesaresi2008, Savignano sul Rubicone, Grand Prix Fotofetiwal Selection 2009, Raymond Weil Talent 2009.

Articole asemanatoare
Stiai ca tinerii trimit in medie 3339 sms-uri pe luna?
Stiai ca o femeie are in medie 12 haine pe care nu le poarta?
Stiai ca primul roman din lume a fost scris de o femeie?
Åžtiai că Doamna Chiajna era nepoata lui Åžtefan cel Mare?

Comenteaza acest articol

Stiai ca fotograful Carlo Gianferro a fost premiat pentru proiectul Gypsy Interiors?

by realitatea   1 min
0