Home > Agenda > Magda Demetrescu, prima Miss Romania

Magda Demetrescu, prima Miss Romania

Magda Demetrescu era, in 1929, fiica orfana a arhitectului Nicolae Demetrescu si a Magdei Demetrescu. Se nascuse in 1911. Parintii ei au murit, iar Magda a fost adoptata de o matusa. Pe 1 ianuarie 1929, un anunt aparut in revista “Realitatea Ilustrata” a atras atentia tinerei de 17 ani, si asa a ajuns Magda Demetrescu sa participe la Miss Romania.

Anuntul suna in felul urmator:
“Dudue draga, stimata domnisoara, ursitoarele au fost generoase cu voi. […] Momentul de acum reprezinta pentru voi anotimpul primavaratec. […] Prindeti acest moment. Va oferim prilejul. Participati la concursul nostru. E o splendida lupta data pe judete, pe regiuni, pe tara si lupta se va da apoi cu frumusetile de pe intregul glob. Care va birui? Cine stie, poate ca d-ta, sau d-ta, dudue, tanara cititoare cu ochi in cari noaptea si-a filtrat misterele, sau in cari cerul si-a picurat seninul”.

Pe 3 martie 1929, Magda castiga concursul foarte strict, bazat pe o multime de criterii. Participantele trebuia sa aiba intre 16 si 25 de ani, sa nu fie maritate si sa aiba o moralitate desavarsita. De asemenea, nu erau permise artificiile, precum corsetele, brasierele, machiajul. Rochiile pe care le purtau candidatele la Miss trebuiau sa fie extrem de simple, care sa poata permite aprecierea liniilor si gratia miscarilor. Concursul era cat se poate de serios, iar participarea era privita drept o datorie patriotica. Si juriul era unul impresionant, format din ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Tzigara Samurcas, printesa Alexandrina Cantacuzino, Liviu Rebreanu, sculptorul Karl Storck, directorul muzeului Kalinderu, Ioan Steriade si Nicolae Batzaria, ministru si prozator.

Magda Demetrescu a lesinat de emotie la auzul vestii ca a castigat titlul de Miss Romania, iar in mai 1929, inainte de plecarea catre America, unde urma sa participe la Miss Univers, a declarat:  “Ma induioseaza si ma stinghereste aceasta atentie deosebita. Cu ce am meritat-o si voiu putea oare, Doamne, Doamne, sa infatisez in America toata frumusetea tarii mele?”. In iunie 1929, Magda castiga locul 6, 100 de dolari si un ceas bratara la Galveston.
(O carte postala infatisand-o pe Marioara Ganesco indica faptul ca aceasta s-ar putea sa fi castigat titlul de Miss Romania inaintea Magdei. In 1928, ziarele o considerau pe aceasta „la plus belle femme d’Europe.”)

Articole asemanatoare
miss
Miss Africa de Sud este noua Miss Univers
Premiantii Bucharest Fashion Week!
Gala Fotbalului Romanesc in cadrul Bucharest Fashion Week 2014
Bucharest Fashion Week organizeaza ultimul casting

2 Responses

Comenteaza acest articol

Magda Demetrescu, prima Miss Romania

by realitatea   1 min
2