Tabu
CULTURE

Stiai ca meditatia iti poate prelungi viata?

Imaginea unui batran meditand si aratand mult mai tanar decat varsta sa reala, s-ar putea sa fie mai aproape de realitate decat am fi crezut. Potrivit unui nou studiu, se pare ca dupa ce au petrecut trei luni intr-un lacas de meditatie, subiectii au prezentat un nivel mai ridicat al enzimelor asociate cu longevitatea.

Tonya Jacobs de la Univeristatea din California-Davis a comparat 30 de participanti la o sesiune de meditatie ce a avut loc la Centrul Shambhala Mountain din Colorado cu alte persoane care se aflau inca pe lista de asteptare. Participantii au meditat 6 ore pe zi timp de 3 luni. Meditiaia se concentra in special ideea de iubire si compasiune pentru ceilalti.

Dupa cele trei luni, cercetarile au aratat ca cei care au participat la meditatii au intregistrat o crestere cu 30% a activitatii telomerazei. Telomerii sunt secvente repetitive de ADN asezate la capatul cromozomilor, protejandu-i de distructie. De fiecare data cand o celula se reproduce, telomerii ei se scurteaza si devin mai putini eficienti in a proteja cromozomul. Aceasta scadere a randamentului telomerilor este considerata ca fiind cauza imbatranirii. Pe masura ce cromozomul devine din ce in ce mai vulnerabil, celula devine din ce in ce mai lenesa si moare. Prin cresterea telomerazei se poate ca procesul de moarte celulara sa fie stopat si astfel sa se protejeze organismul impotriva imbatranirii.

"Ceva in legatura cu sederea in lacasul de meditatie timp de 3 luni a modificat activitatea telomerazei la nivelul grupului de subiecti. Nu s-a dovedit ca acest lucru tine strict de meditatie, dar interesant este faptul ca schimbarile pe care le-am sesizat la nivelul telomerazei s-au asociat cu schimbarile pe care oamenii le-au suferit din punct de vedere psihologic", a spus Elizabeth Blackburn care a participat la studiu si care a primit premiul Nobel pentru cercetarile ei in legatura cu telomeraza.
Cu alte cuvinte, persoanele cu un nivel mai ridicat al telomerazei au aratat semne ale cresterii increderii in sine si al bunastrarii. 

Ce ii opreste pe cercetatori, ca pornind de la decoperirile referitoare la telomeraza, sa creeze medicamente care sa incetineasca imbatranirea organismului? Principala problema pe care oamenii de stiinta trebuie sa o rezolve este ca odata cu cresterea concentratiei acestei enzime in organism, creste si riscul aparitiei unor tumori canceroase.

ARTICOLE SIMILARE

De Ziua Mondială a TEATRULUI – ODEON te invită la joacă

realitatea

Celebritati nascute pe 19 martie!

realitatea

Shine a Light

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Prima confirmare B’ESTFEST 2010 – Faithless revine in Romania!

realitatea

Ce dificultăți are Sean Penn în Ucraina

Andreea Damian

Scrie un comentariu