Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca Norvegia gazduieste cea mai prietenoasa inchisoare din lume?
Tot timpul am crezut ca exista o legatura intre penitenciare si muzica. Cred ca mi se trage de la Chicago. Dar iata ca, la gala de inaugurare a Halden Fengsel, regele Norvegiei a fost intampinat de 200 de invitati si de un cor de 30 de politisti care cantau “We are the world”.

Halden este o inchisoare care se intinde peste 30 de hectare de padure in sud estul Norvegiei. In afara spatiului generos, detinutii care au norocul sa aterizeze acolo se pot bucura de piste de alergari, studio de inregistrari si o casa in care isi pot gazdui peste noapte familiile venite in vizita. Detinutii mai beneficiaza de cursuri de gatit in bucataria inchisorii.


Cum sunt posibile aceste lucruri intr-un penitenciar? Halden este cel de-al doilea penitenciar, ca dimensiuni, din Norvegia, s-a deschis pe 8 aprilie si are o capacitate de a gazdui pana la 252 de detinuti. Principiul dupa care s-au ghidat cei care au facut proiectul a fost acela care spune ca inchisorile represive nu functioneaza pentru reintegrarea detinutilor in societate. De aceea, au decis ca trebuie sa ii motiveze pe detinuti prin educatie si munca. Poate de aceea rata de recidiva in Norvegia este relativ mica, fata de alte tari. Numai 20% dintre detinutii norvegieni se mai intorc in penitenciar in primii doi ani dupa ce au fost eliberati, in timp ce in Marea Britanie procentul tinde catre 60%. 

Se pare ca procedeul chiar functioneaza, de vreme ce inchisoarea Halden, care arata pe cat de mult posibil la fel ca lumea din exterior, nu le da acestora un sentiment atat de acut de privare de libertate. Peretii sunt facuti din caramizi, si nu din beton, zidurile care inconjoara curtea sunt acoperite de copaci, celulele au cate doua ferestre verticale porin care poate trece mai bine soarele.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ce au scris Meghan Markle şi prinţul Harry în ultimul mesaj oficial

Andreea Damian

Hey James!

realitatea

Creeaza-ti ANUL 2016!

realitatea

Celebritati nascute pe 14 iulie!

realitatea

Sărbătoritul zilei de 29 iulie

realitatea

RADU BANCIU dat in judecata de ANDREEA BERECLEANU, pe care a acuzat-o ca a avut o relatie cu DAN DIACONESCU

Scrie un comentariu