Home > Agenda > Stiai ca o gena a Alzheimerului te face mai destept?

Stiai ca o gena a Alzheimerului te face mai destept?

Se pare ca o gena care creste riscul imbolnavirii de Alzheimer la batranete este responsabila de inteligenta deosebita la varste tinere, iar oamenii care au aceasta gena sunt mai educati si au o memorie mai buna decat a celorlalti.

Purtatorii genei respective au, se pare, un avantaj in timpul tineretii, ceea ce le permite sa reproduca si sa transmita gena mai usor, pana sa se arate efectele negative ale acesteia. Duke Han, de la Rush University Medical Center din Chicago spune ca, dintr-o perspectiva evolutiva, acest lucru afre sens. Epsilon 4 este o versiune a genei APOE, care creste riscul dezvoltarii Alzheimer-ului. Totusi, poate fi benefica, asa cum a descoperit echipa lui Han dupa ce a efectuat un studiu pe 78 de soldati americani care suferisera traumatisme craniene in timpul razaboiului din Irak.

16 dintre acestia aveau cel putin o copie a genei Epsilon 4, iar echipa de medici credea ca vor fi cei mai afectati de rani. Totusi, au observat ca soldatii care aveau gena Epsilon 4 aveau atat memoria, cat si atentia, mai putin afectate. Si alte studii au confirmat acelasi lucru: spre exemplu, s-a dovedit ca femeile tinere care au epsilon 4 au IQ-ul mai mare decat cele care nu au gena, si ca au in media un scor cu 7 puncte mai mare la testele de inteligenta.

Un alt studiu efectuat in Cehia in 2001 a aratat ca 87% dintre cei care au epsilon 4 urmeaza o facultate. Toti cei care aveau epsilon 4 si aveau varstele cuprinse intre 18 si 30 de ani au excelat la sarcinile care priveau lobul frontal al creierului (o regiune care implica aptitudinile cognitive).

Una dintre explicatiile faptului ca acesta gena a Alzheimerului te face mai destept, gasita de cercetatorii de la Universitatea Oxford, ar fi ca purtatorii genei isi lucreaza prea mult creierul in tinerete, iar asta duce la extenuare la varsta matura.

Articole asemanatoare
neuroni
Veste uimitoare de la cercetători: noi neuroni se nasc și la vârste înaintate
alcool
Concluzie surprinzătoare legată de alcool. Consumul moderat previne apariția unei boli grave
Curcuminul – remediul natural impotriva Alzheimer-ului
Untul de arahide

Comenteaza acest articol

Stiai ca o gena a Alzheimerului te face mai destept?

by realitatea   1 min
0