Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca o gena a Alzheimerului te face mai destept?

Se pare ca o gena care creste riscul imbolnavirii de Alzheimer la batranete este responsabila de inteligenta deosebita la varste tinere, iar oamenii care au aceasta gena sunt mai educati si au o memorie mai buna decat a celorlalti.

Purtatorii genei respective au, se pare, un avantaj in timpul tineretii, ceea ce le permite sa reproduca si sa transmita gena mai usor, pana sa se arate efectele negative ale acesteia. Duke Han, de la Rush University Medical Center din Chicago spune ca, dintr-o perspectiva evolutiva, acest lucru afre sens. Epsilon 4 este o versiune a genei APOE, care creste riscul dezvoltarii Alzheimer-ului. Totusi, poate fi benefica, asa cum a descoperit echipa lui Han dupa ce a efectuat un studiu pe 78 de soldati americani care suferisera traumatisme craniene in timpul razaboiului din Irak.

16 dintre acestia aveau cel putin o copie a genei Epsilon 4, iar echipa de medici credea ca vor fi cei mai afectati de rani. Totusi, au observat ca soldatii care aveau gena Epsilon 4 aveau atat memoria, cat si atentia, mai putin afectate. Si alte studii au confirmat acelasi lucru: spre exemplu, s-a dovedit ca femeile tinere care au epsilon 4 au IQ-ul mai mare decat cele care nu au gena, si ca au in media un scor cu 7 puncte mai mare la testele de inteligenta.

Un alt studiu efectuat in Cehia in 2001 a aratat ca 87% dintre cei care au epsilon 4 urmeaza o facultate. Toti cei care aveau epsilon 4 si aveau varstele cuprinse intre 18 si 30 de ani au excelat la sarcinile care priveau lobul frontal al creierului (o regiune care implica aptitudinile cognitive).

Una dintre explicatiile faptului ca acesta gena a Alzheimerului te face mai destept, gasita de cercetatorii de la Universitatea Oxford, ar fi ca purtatorii genei isi lucreaza prea mult creierul in tinerete, iar asta duce la extenuare la varsta matura.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Åžtiați că deținuții din Marea Britanie își hărțuiesc victimele pe Facebook?

realitatea

Helen Mirren a atacat Netflix la convenţia CinemaCon din Las Vegas

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

EU POT! – Workshop Inspirational

Stii sa rezolvi TESTUL LUI EINSTEIN? Afla daca faci parte dintre cei 2% oameni inteligenti

Scrie un comentariu