Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca s-a descoperit prima planeta-sora a Pamantului?

In sfarsit Pamantul are o sora care ii seamana. Dar sa incepem cu inceputul. In aparenta, Gliese 581 este o stea cu totul neremarcabila. Ea apare ca o mica stea rosie, la fel ca cea mai comuna specie de stele a Caii Lactee si cantareste a treia parte din masa Soarelui. Gliese 581 se afla la 20 de ani lumina de Pamant, deci nu intrece vreun record nici din acest punct de vedere.

De fapt nici nu poate fi vazuta fara telescop. Poate de aceea chiar si numele ei pare lipsit de creativitate sau mister. Din fericire Gliese 581 are totusi un aspect particular care o poate face insemnata. La ultimele cercetari, astronautii au identificat peste 400 de planete orbitand in jurul stelelor, iar Gliese 581 gazduia nu mai putin de patru dintre ele. Asta face din Gliese o stea interesanta. Nu mai departe de saptamana trecuta, o echipa de astronauti a anuntat ca au mai gasit doua planete care inconjoara Gliese 581. Deci in total sunt sase planete. Una dintre aceste planete, denumita Gliese 581 g, pare sa aiba o semnificatie istorica. Aceasta planeta este doar de trei sau de patru ori mai masiva decat Pamantul, ceea poate insemna ca are, la fel ca si Pamantul, o suprafata solida.

Dar ceea ce este si mai interesant este faptul ca, asa zisa zona de coabitare de pe planeta, se afla la o distanta suficienta de stea astfel incat sa permita apei de pe planeta sa ramana lichida. Prin urmare aici apa nici nu ingheata si nici nu fierbe. Din cate spun cercetatorii, aceasta este cerinta minima ca pe o planeta sa existe viata. Timp de mii de ani oamenii de stiinta s-au intrebat daca mai exista « Pamanturi » in cosmos.

Inainte de aceasta descoperiere istorica, cel mai insemnat moment al cercetarilor de acest gen s-a inregistrat in 1995. Desi la aceasta ora nu se stie cu siguranta daca pe Gliese 581 g exista cu adevarat viata, cercetatorii se afla la cel mai apropiat punct din istoria cercetarilor de acest gen care ar putea indica faptul ca in cosmos exista si planete asemanatoare Pamantului, unde exista viata. „Suntem foarte incantati de aceasta descoperire. Cred ca este exact ceea ce toti am cautat in ultimii 15 ani”, a declarat Steve Vogt de la Universitatea din California.

Desi nu a facut parte din echipa de cercetare, James Kasting, om de stiinta la Universitatea din Pennsylvania, admite ca descoperirea este una grandioasa. “Cred ca i-au intercut pe cei care lucreaza in proiectul Kepler”. Kasting se refera la telescopul lansat in spatiu anul trecut intr-o misiune de a determina cate panete asemanatoare Pamanutlui exista. Desi cercetatorii implicati in acest proiect au un numar de planete candidate ca fiind asemanatoare Pamanatului, ei nu au confirmat inca existenta lor.

ARTICOLE SIMILARE

Noua SANDRA BROWN – A aparut “pornografia pentru mamici”

Scandal Grammys: șefa a fost eliminată cu 10 zile înainte de ceremonie

realitatea

Pitt si Clooney sunt așteptati la Festivalul de Film de la Veneția

realitatea

Conferinta anului 2015 in Romania – Legendarul John Gray

realitatea

Michelle Obama, comentariu deplasat la adresa lui Trump. Bărbații divorțați o consideră „insensibilă”

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Scrie un comentariu