Tabu
CULTURE

Stiai ca toata lumea (chiar si nevazatorii) viseaza?

Visul din timpul somnului este, din punct de vedere psihologic,o forma pasiva a imaginatiei involuntare (ca de altfel si reveria). Cu alte cuvinte controlul nostru asupra a ceea ce visam este infim.

Visele si toate formele pe care le iau acestea au susciatat interesul oamenilor de stiinta de multa vreme. Totul a inceput cu Freud care punea combinatorica imaginilor din timpul viselor pe seama unor pulsiuni sexuale si a continuat cu "cititorii in vise" care au plamadit zeci si zeci de carti care sa ne ajute sa intelegem de ce am visat un caine roz vorbitor. Dar iata cateva date interesante despre vise, la care poate nu te-ai gandit.

1. Toata lumea viseaza. In afara situatiilor cand oamenii se confrunta cu probleme psihologice grave, toata lumea viseaza. Chiar daca o parte dintre acestia nu isi amintesc nimic din ce s-a petrecut in lumea viselor.

2. Uitam 90% din ceea ce visam. In general, la cinci minute dupa ce ne-am trezit, uitam cam 50% din ceea ce am visat. Dupa 10 minute, deja s-a pierdut 90% din amintirea viselor.

3. Visele previn psihozele. Potrivit unui studiu recent, subiectii care erau treziti la inceputul fiecarui vis, dar lasati apoi sa doarma in continuare inca 8 ore, toti au experimentat dificultati de concentrare, iritabilitate, halucinatii si semne de psihoza dupa numai 3 zile.

4. Visam doar despre ceea ce deja cunoastem. In visele noastre apar in mod frecvent straini dar, se pare ca, desi acum nu le mai recunoastem figurile, am vazut acele persoane la un moment dat al vietii, insa le-am uitat. Cu alte cuvinte, barbatul necunoscut care te-a salvat de la un accident in timpul visului, s-ar putea sa fi fost barbatul care ti-a spalat intr-o zi masina in urma cu 5 ani.

5. Nu toata lumea viseaza in culori. Se pare ca 12% dintre oameni viseaza in alb si negru. Cat despre tematica visurilor, aceasta este cam aceeasi la toata lumea. Toti avem vise legate de scoala, de un urmaritor care vrea sa ne faca rau, despre dinti care ne cad, despre cum zburam, despre un accident sau experiente sexuale. 

6. Si nevazatorii viseaza. Cei care au ramas nevazatori pe parcursul vietii pot vedea imagini in visele lor. Cei care s-au nascut nevazatori, nu experimenteaza imagini in visele lor. In cazul acestora, visele implica celelalte simturi: sunete, mirosuri, atingeri, sentimente.
 
7. Visele nu sunt despre ceea ce sunt. Daca visam un anume lucru, nu este neaparat necesar ca interpretarea visului sa fie legata de acel lucru. Visele au o simbolistica mult mai profunda decat ceea ce se lasa se creada. De aceea multe lucruri pe care le visam stau pentru alte lucruri din realitate cu care pot fi asociate.

8. Stimulii externi ne invadeaza visele. Se intampla adeseori ca un sunet din realitate sa fie auzit in visul nostru si incorporat acolo sub o forma sau alta.

9. Cei care au suferit dependente au vise mai agitate. Potrivit unor studii, persoanele care au renuntat la fumat au vise mai active, multe dintre acestea fiind legate chiar de fumat.

10. Persoanele care sforaie nu viseaza in acel moment.

11. Copiii incep sa se viseze abia dupa varsta de 3 cand devin mai constienti de propria persoana. In aceasta perioada ei au si cele mai multe cosmaruri.

ARTICOLE SIMILARE

Spovedanie la Odeon

realitatea

Bill Cosby – între trei și zece ani de închisoare în procesul #MeToo

realitatea

Celebritati nascute pe 22 aprilie!

realitatea

Celebritati nascute pe 23 iulie!

realitatea

Sărbătoritul zilei de 31 ianuarie

realitatea

AWAKE: Urban Summer Nights revine în iulie 2022

Andreea Damian

Scrie un comentariu