Home > Agenda > Stiai ca TutanKhamon a murit de malarie?

Stiai ca TutanKhamon a murit de malarie?

Un studiu publicat saptamana trecuta de catre Journal of The American Medical Association si citat de toata presa internationala a dezvaluit cauza mortii legendarului rege copil.

Tutankhamon a murit in niste conditii care implicau malaria si complicatii in urma unei facturi la picior. Mormantul sau, descoperit in 1922, a ramas de-a lungul vremurilor invaluit in mister, si despre regele copil nu s-au stiut niciodata foarte multe lucruri. Tutankhamon a domnit in timpul celei de-a 18-a dinastii, din 1336 pana in 1327 ien, si analizele mumiei sale au dus la rezultatul conform caruia ar fi murit in jurul varstei de 18 ani. Cercetatorii care au lucrat la studiul publicat saptamana trecuta au folosit metode de investigatie antropologice, radiologice si genetice ca sa examineze mumia regelui, dar si alte 10 corpuri mumificate in aceeasi perioada.

Zahi Hawass, seful echipei de cercetare, a declarat ca regele Tutankhamon ar putea fi urmasul lui Amenhotep III, cunoscut mai tarziu drept Akhenaton. Hawass spune ca, de asemenea, Tutankhamon a fost casatorit cu sora lui si ca cosangvinizarea traditionala a familiei ar fi putut sa conduca la problemele de sanatate pe care regele le-a intampinat. Cercetatorii au stabilit ca regele avea probleme ale coloanei vertebrale, o malformatie a unui deget de la picior care il facea sa calce cu greutate (si poate de aceea in desenele cu regele la vanatoare el era tot timpul asezat intr-un car iar in mormantul lui au fost gasite numeroase bastoane), si avea o fractura mare a femurului stang. Dar cercetarile au mai evidentiat si prezenta unui protozoar care cauzeaza malaria, si care a fost gasit in multe alte mumii. Fractura, in combinatie cu malaria, au fost, deci, cauza mortii tanarului rege.

Articole asemanatoare
Stiai ca tinerii trimit in medie 3339 sms-uri pe luna?
Stiai ca o femeie are in medie 12 haine pe care nu le poarta?
Stiai ca primul roman din lume a fost scris de o femeie?
Åžtiai că Doamna Chiajna era nepoata lui Åžtefan cel Mare?

Comenteaza acest articol

Stiai ca TutanKhamon a murit de malarie?

by realitatea   1 min
0