Home > Agenda > Stiai ca Yves Saint Laurent a fost primul creator de moda care a folosit modele de culoare?

Stiai ca Yves Saint Laurent a fost primul creator de moda care a folosit modele de culoare?

Yves Saint Laurent a debutat in lumea modei inca din adolescenta, lucrand pentru Christian Dior. La numai 19 ani, in anul 1954, a castigat concursul international Wool pentru designul realizat la rochia de cocktail.

Nefacand fata vietii de soldat, dupa o scurta perioada petrecuta in slujba armatei franceze, Laurent a fost internat la un sanatoriu unde a urmat tratament psihiatric. In timpul sederii in sanatoriu, Laurent a primit vestea concedierii sale de la compania Dior. Dupa perioada de covalescenta, si-a lansat propria companie impreuna cu partenerul sau de viata de atunci, Pierre Berge.

In 1966 a deschis magazinele cu colectii destinate femeilor, iar in 1970 pe cele cu tinute barbatesti. Cand in 1966, Laurent a deschis la Paris primul magazin cu tinute pret-a-porter, prima sa clienta nu a fost alta decat actrita Catherine Deneuve.
Laurent a promovat in permanenta look-ul extravagant, noncomformist cu jachete safari atat pentru barbati cat si pentru femei, pantalonii mulati si cizmle cu toc inalt. A incurajat de asemenea bluzele transparente, bluzele cu tendinte artizanale (iile), bolero-urile si costumele de dama cu pantaloni.

Geniul sau creator a fost recunoscut cu adevarat pentru prima oara cand a lansat faimosul frac “Smocking- pe care l-a adaptat de la varianta barbateasca la cea pentru femei.
Yves Saint Laurent a fost de asemenea primul creator de moda francez care a scos pe piata o intreaga line “pret-a-porter-.

Tot la capitolul noutati in lumea modei, Yves Saint Laurent a fost primul designer din lume care a folosit pentru prezentarea tinutelor create de el modele de culoare si printre primii care au folosit modele din Asia si Insulele Pacificului.
In 1983, Yves Saint Laurent a devenit primul designer in viata care a fost onorat de catre Muzeul Metropolitan de Arta printr-o expozitie unica a creatiilor sale.

In 2001, designerul francez a fost ridicat la rang de Comandant al Legiunii de Onoare de catre presedintele de atunci al Frantei, Jacques Chirac. Iar in 2007, a primit rangul de Mare Ofiter al Legiunii de Onoare de catre actualul presedinte al Frantei Nicolas Sarkozy.
Creatorul de moda, care suferea de cancer la creier, a incetat din viata in 2008, la Paris.


Comenteaza acest articol

Stiai ca Yves Saint Laurent a fost primul creator de moda care a folosit modele de culoare?

by realitatea   1 min
0