Tabu
CULTURE

Stiai ca zaharul este un drog ?

Potrivit unui studiu realizat in 2007 in Franta si prezentat la intalnirea anuala a Societatii de Neurostiinta, atunci cand sobolanilor (care metabolizeaza zaharul la fel ca si oamenii) le-a fost dat sa aleaga intre apa indulcita cu zaharina si cocaina intravenoasa, 94% dintre ei au ales apa indulcita. Atunci cand apa a fost indulcita cu zahar, sobolanii au ales de asemenea apa cu zahar. Oricat ar fi crescut doza de cocaina oferita sobolanilor, ei au ales de fiecare data zaharul. Se pare ca si sobolanii dependenti de droguri si-au transferat adictia fata de droguri intr-una fata de zahar. Cu alte cuvinte, zaharul creeaza creierului o dependenta mai mare decat cocaina. La fel ca si consumul de droguri, consumul de zahar poate determina aparitia unor boli cum ar fi : boli de inima, diabet, cresterea nivelului de colesterol, cresterea in greutate, imbatranirea prematura.
In prezent, zaharul este un drog acceptat in societate. Daca te afli printre persoanele care nu pot trai fara sa manance ceva dulce, dar vrei sa scapi de aceasta dependenta este necesar sa urmezi o dieta bine structurata.

1.    Mananca regulat. Asta inseamna sa respecti cele trei mese zilnice. In caz contrar, nivelul zaharului din sange scade si vei resimti nevoia sa mananci mai tot timpul.
2.    Mananca alimente proaspete. Cel mai indicat este sa consumi legumele si fructele nepreparate, ci crude.
3.    Fiecare masa trebuie sa contina proteine si o cantitate mica de grasimi. O masa bogata in carbohidrati nu este deloc o idee buna deoarece nu iti va satisface nevoia de proteine, motiv pentru care vei avea pofta sa ciugulesti toata ziua cate ceva.
4.    Adauga mirodenii mancarurilor. Cele mai indicate mirodenii sunt : coriandrul, scortisoara, usturoiul si nucsoara. Acestea au o dulceata naturala si te vor feri de pofta de "ceva dulce".
5.    Consuma alimente care contin vitamine si multiminerale, Omega 3, vitamina D3 si magneziu. Acestea stabilizeaza nivelul zaharului in sange.
6.    Fa cat mai multa miscare. Gimnastica, yoga sau pur si simplu un mers alert pe strada vor reduce tensiunea si vor scade nevoia de a consuma zahar.
7.    Dormi suficient si odihneste-te cat mai mult. Atunci cand suntem obositi avem tendinta de a consuma zahar pentru a neutraliza oboseala.
8.    Pastreaza-ti o stare de spirit pozitiva. De multe ori consumam zahar deoarece ne simtim tristi. Deci o stare de spirit buna, te poate feri de la a manca dulciuri.
9.    Nu pastra dulciuri in casa. Tine tentatiile ducli departe de casa. Altfel vei fi tentata sa ciugulesti mereu cate ceva.
10.  Invata sa citesti etichetele produselor. Daca esti atenta, te poti informa dinainte despre cantitatea de zahar si calorii pe care urmeaza sa o consumi ceea ce te poate face sa te gandesti de doua ori inainte de a manca o ciocolata intreaga.
11.   Ai grija la zaharul "deghizat". Nu doar zaharul pur poate fi periculos ci si alimentele care il contin si despre care nu te-ai gandit ca ar putea de asemenea sa iti dauneze. Cele mai bune exemple ar fi cornurile si pastele.
12.   Bea cat mai multa apa. De cele mai multe ori cand bei apa poti scapa de pofta de a manca dulce. Asta pentru ca uneori ceea ce credeam ca este pofta de dulce, este de fapt sete.
13.   Inlocuieste alimentele dulci cu fructele. Daca nu poti scapa de pofta de a manca dulce in niciun fel, incearca sa o satisfaci mancand fructe.

ARTICOLE SIMILARE

Premieră M STUDIO ⎢ PAM PARAM de Andrea Gavriliu

Ciocîrlan

Sărbătoritul zilei

realitatea

Robert de Niro, despăgubiri de 6 milioane de dolari

Andreea Damian

Memoria și expresiile ei

realitatea

Kanye West, președintele SUA? Anunțul-bombă de pe Twitter

Andreea Damian

Top 10 cele mai bune comedii din ultimii 30 de ani

realitatea

Scrie un comentariu