Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca Zurich-ul este orasul cu cele mai mari salarii din lume?

Daca vrei sa castigi un salariu foarte mare ar trebuie sa iei in considerare varianta de a te muta la Zurich.
UBS Bank a dat publicitatii un raport care spune ca Zurich-ul, desi este pe locul doi in lume intre orasele cu cele mai ridicate preturi (dupa Oslo), este primul cand vine vorba de remunerarea angajatilor. Studiul arata ca in orasul elvetian exista cele mai ridicate salarii din lume.
In acelasi top al oraselor in care salariatii sunt foarte bine platiti se mai afla Miami, Los Angeles, Sydney, Geneva, Tokyo, Copenhaga, New York City, Stockholm, Toronto, Montreal si Londra. La polul opus, al oraselor in care angajatii castiga cel mai putin, se afla Mumbai, Manila si Nairobi.
Datorita deducerilor salariale scazute, in Zurich salariul net este cu 30% mai mare decat in Copenhaga, alt oras in care nivelul remuneratiilor este foarte ridicat.
Exista insa si un aspect mai putin placut al faptului ca cei care lucreaza in Zurich sunt bine platiti. « Castigurile mari determina implicit cresterea nivelului de trai. Dar cu cat castigi mai mult cu atat si preturile cresc », a spus Stephane Garelli, directorul Insitutului pentru Dezvoltarea Managementului din Lausanne, Elvetia.
Studiul, realizat de UBS o data la trei ani, a examinat 73 de orase din lumea intreaga utilizand ca si termeni de comparatie preturile practicate in magazine, hoteluri, transport si entertainement, dar si salariile pe care le primesc angajatii.
Interesant este faptul ca ceea ce, din punct de vedere economic, este valabil intr-o perioada, se poate schimba foarte brusc. Studiul realizat de UBS se opreste si asupra acestui fapt si arata ca, datorita fluctuatiilor economice, un oras poate fi foarte usor propulsat in fruntea clasamentului sau dimpotriva poate sa ajunga foarte jos intr-un timp relativ scurt. De exemplu, Sydeny a crescut cu aproape 20 de locuri din 2007 datorita deprecierii dolarului american cu 30% fata de cel australian. Dimpotriva, tarile in care moneda utilizata este euro, au inregistrat scaderi in clasament, tocmai datorita declinului monedei europene.
Un alt aspect prezentat de studiul realizat de UBS vorbeste despre faptul ca diferenta dintre preturile practicate la bunuri si servicii in vestul si estul Europei a scazut de la 35% in 2009 la 26% dupa jumatatea lui 2010.
Economistii sunt de parere ca acest lucru se datoreaza cresterii nivelului de trai in tarile aflate in curs de dezvoltare. Un alt factor care explica aceasta scadere a diferentei este deprecierea monedei euro.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Jennifer Lopez și-a regizat singură videoclipul și a ieșit ceva nemaipomenit

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Ada Milea vă așteaptă la Ziua Copilului – la ODEON

realitatea

Londra ⎢ Concert de Anul Nou în Picadilly Circus

Ciocîrlan

CALEA INIMII – un workshop pentru dezvoltare personala

Scrie un comentariu