Tabu
CULTURE

Stiai care este legenda lui Mos Craciun?

Legenda spune ca Mos Craciun este un barbat foarte batran care traieste impreuna cu sotia sa la Polul Nord. Este atat de batran incat nimeni nu isi aminteste sa-l fi vazut in perioada in care era tanar si nici nu cred ca foarte multa lume isi pune problema asta.

http://bucatarici.ro/mosi-craciun-din-capsune/

Totusi pentru cei care s-au intrebat despre varsta lui, se pare ca Mos Craciun a aparut inca din secolul I, iar acest moment al venirii mosului, se sarbatoreste diferit in functie de zona si tara.
Prima data, Mos Craciun a aparut desenat intr-o costumatie rosie, in 1860 in cotidianul Harper’s Illustrated Weekly. A fost o idee a caricaturistului si graficianului Thomas Nast, iar imaginea era una alb negru, prezentandu-l pe Mos Craciun fumand dintr-o pipa in timp ce tine in mana o papusa si un calut de lemn.

De-a lungul anilor, infatisarea lui Mos Craciun s-a tot schimbat, dar imaginea definitiva a noului Mos a devenit cunoscuta o data cu reclama creata de Haddon Sundblum pentru compania Coca-Cola in anul 1931. Astfel Mosul este reprezentat ca fiind imbracat in costum de culoare rosie cu blanita alba pe margini, cizme negre si o caciula rosie, pufoasa, este grasut si are o barba lunga si alba.

Se spune ca tot timpul anului Mos Craciun construieste jucarii pentru cei cuminti, ajutat fiind de spiridusi. La Polul Nord el primeste scrisorile oamenilor din toata lumea, cu ceea ce-si doresc sa gaseasca sub bradul de Craciun. In Ajunul Craciunului, Mosul isi ia in carca sania cu daruri si pleaca sa le duca celor cuminti. Sania zboara trasa de cei opt reni si se opreste la casa fiecarui om.

Pentru a preintampina riscul de a fi “lost in translation”, se spune ca Mos Craciun vorbeste fluent mai mult de 2.700 de limbi, cu peste 7.000 de dialecte, inclusiv limbajul secret al spiridusilor.
Cand aduce darurile, Mos Craciun le aseaza de obicei langa bradul impodobit in ajun. Insa trebuie sa stiti ca pomul de Craciun si-a facut aparitia în pietele capitalelor europene numai în primele decenii ale secolului al XX-lea.

Din punct de vedere religios, Biserica romano-catolica a fost cea care s-a opus afirmarii lui Mos Craciun. În anii 50, ea a manifestat rezistenta fata de asimilarea unor mitologii populare considerate a fi pagane, tot asa cum se opune astazi sarbatorii pagane americane Halloween.
Afirmarea lui Mos Craciun si a Craciunului ca sarbatoarea a copiilor a fost facuta de  Charles Dickens, care în 1843 a publicat celebrul “Cântec de Craciun”, de multe ori ilustrat de cinematografie si desenele animate.

ARTICOLE SIMILARE

Casting Bucharest Fashion Week la Iasi

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Constantin Popescu, premiat la Namur

realitatea

Cele mai hot filme, la TIFF 2008

realitatea

Sărbătoritul zilei de 17 noiembrie

realitatea

Creatorii Game of Thrones susțin că au mers prea departe cu violența

Andreea Damian

1 comentariu

Stiai care este legenda lui Mos Craciun? | Femininne 21 December 2014 at 16:32

[…] Pentru a preintampina riscul de a fi “lost in translation”, se spune ca Mos Craciun vorbeste fluent mai mult de 2.700 de limbi, cu peste 7.000 de dialecte, inclusiv limbajul secret al spiridusilor. Cand aduce Citeste mai departe […]

Răspunde

Scrie un comentariu