Tabu
CULTURE

Stiai care sunt etapele acceptarii unei pierderi?

Durerea este intrucatva o emotie complicata si adesea greu de inteles. Si totusi fiecare dintre noi am experimentat-o la un moment dat. Si asta pentru ca, in mod inevitabil, cu totii pierdem pe cineva drag, durerea fiind ceea ce resimtim in urma acestei pierderi. Indiferent daca aceasta pierdere este datorata de moartea cuiva drag, de un divort sau de o despartire, atat vreme cat o resimitim ca pe o pierdere, durerea are cateva stadii, in fiecare caz acelasi. Poate doar manifestate diferit, de la persoana la persoana. 

Daca din diferinte motive, ramanem intr-una dintre stadiile durerii, procesul nu se deruleaza pana la capat si prin urmare nu ne putem vindeca. Fiecare persoana care sufera de pe urma unei pierderi, trebuie sa parcurga cele cinci stadii pentru a intelege cu adevarat stuatia prin care a trecut si pentru a se vindeca. Evident ca fiecare persoana are ritmul ei de a parcurge stadiile, si nimeni nu poate fi fortat sa accelereze atunci cand nu se simte in stare.

Dar iata care sunt cele cinci etape (stadii):

1. NEGAREA, se conjuga foarte bine cu o  expresie foarte des intalnita "Asta nu mi se poate intampla mie". De cele mai multe ori, obisnuinta ne determina sa ne comportam ca si cum pierderea nu ar fi survenit. Ca atunci cand cineva drag moare si inca avem tendinta sa-i asezam un tacam la masa. Multe persoane nici nu simt nevoia sa planga cata vreme se afla in acest stadiu. Pentru ca de fapt, pentru ele, pierderea nici nu a avut loc.

2. FURIA, apare atunci cand ne dam seama ca am pierdut pe cineva, dar nu putem intelege cum de s-a intamplat asta. "De ce eu?", "De ce mie?" Este momentul cand cautam vinovati pentru durerea pe care o simtim.

3. NEGOCIEREA, apare de obicei chiar inainte de pierdere. Atunci cand incercam sa negociem cu cei sau pentru cei pe care in cele din urma ii vom perde. Genul de negociere pe care oamenii il fac cu Dumnezeu, de exemplu, rugandu-se, implorand, oferind la schimb. 

4. DEPRESIA, cand durerea ne coplestete si ne simtim neputinciosi in fata pierderii. Cel mai adesea apare frustrarea, neputinta, mila de sine, deplangand atat persoana pe care am pierdut-o cat si speranta, visele si planurile de viitor. Lipsa de autocontrol, senzatia de a privi fix in gol si chiar gandurile suicidale sunt caracteristicile acestei etape care este de obicei cea mai lunga si cu cele mai multe recidive.

5. ACCEPTAREA. Exista o diferenta intre resemnare si acceptare. Trebuie sa acceptam pierderea cu adevarat, nu doar sa o suportam mai usor. Persoana respectiva nu mai este si atat. Nu trebuie doar sa suferim mai putin ci sa acceptam ca nu este vina noastra, ca lucrurile astea se intampla, ca viata merge mai departe. De cele mai multe ori aceasta este etapa cea mai dificila, dar si cea mai inteleapta. Persoana nu mai este si noi nu putem face nimic pentru a o aduce inapoi. Tot ce putem face este sa mergem mai departe.

Foarte important este si sa intelegem ca durerea este ceva normal, o emotie care ne arata ca suntem vii si umani. Asta nu inseamna ca trebuie sa o mentinem permanent in viata noastra. Trebuie sa fim mai puternici decat ea, sa-i intelegem rostul si sa o depasim. O modalitate buna de a face asta, este de a-i ajuta pe altii care se afla intr-o situatie similara sa gaseasca calea de a accepta.

ARTICOLE SIMILARE

CHA CHA LITIX! Episodul 123. Cine a fluierat în biserică în ziua votului din 6 decembrie

Andreea Damian

PASTILA DE ARTĂ ⎥ Prima și ultima licitație a naziștilor

Ciocîrlan

Vedete nascute pe 16 septembrie!

realitatea

Dora Maar nu mai este „Femeia care plânge” a lui Picasso

Andreea Damian

Emtithal Mahmoud, cea mai puternică voce feminină din poezia modernă

Dora Constantinovici

Tavi Gevinson este noua IT Girl?

realitatea

Scrie un comentariu