Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ce e acela un freegan?

Iar atunci am aflat. Freeganii sunt oameni care au un stil de viata anticonsumerist, ceea ce inseamna ca fac alegeri care le limiteaza participarea la economia traditionala si care consuma minim de resurse. Pana aici toate bune si frumoase, si probabil ca oricare dintre noi s-a gandit la un moment dat ca ar fi cazul sa consume mai putina energie electrica, apa sau produse de origine animala. Eu, spre exemplu, ma simt vinovata de toate pacatele enumerate mai sus.

Asa ca freeganii, ingrijorati de lipsa de resurse, dar si de multe alte probleme ale societatii, au drept valori generozitatea, libertatea, impartirea bunurilor si simtul comunitatii, spre deosebire de cei mai multi dintre noi, care traim ghidandu-ne dupa competitie si castiguri materiale. Numai ca stilul de viata al freeganilor, menit sa respecte aceste valori, poate sa ridice a mirare cateva sprancene. Spre exemplu, metoda principala de a obtine mancare este cautarea prin tomberoane. In mod normal, acest lucru ar avea sens. Oamenii oricum arunca mult prea multa mancare in stare buna, iar, daca luam in considerare eforturile si resursele implicate in pregatirea acelor alimente, este pacat sa aruncam mancare cand o jumatate de lume sufera de foame. Numai ca ceilalti oameni nu privesc, de cele mai multe ori, cu ochi buni practica de a manca din gunoaie, considerand-o neigienica. 

Freeganii nu recupereaza doar mancare din tomberoane, ci si aparatura electrocasnica, haine (atunci cand nu le cumpara la mana a doua) si chiar mobila. Asta desi nu sunt motivati de saracie. Pentru cei mai multi dintre freegani, alegerea acestui stil de viata nu este determinata decat de responsabilitatea lor fata de natura si societate. Tot din responsabilitate freegani aleg sa locuiasca in case parasite, sa renunte la job-urile lor ca sa poata munci in folosul comunitatii, sa improvizeze gradini si sa isi cultive singuri hrana in mijlocul oraselor, pe blocuri. Si, chiar daca restul oamenilor ii dispretuiesc si ii considera paraziti ai societatii, freeganii se simt bine si liberi cu alegerile lor. 

ARTICOLE SIMILARE

Agenda de concerte în 2021

Andreea Damian

Programul meciurilor de la BEST OF SNOOKER – Mark Selby, Neil Robertson, Judd Trump

realitatea

Jonathan Rhys Meyers – noul rebel al Hollywoodului

realitatea

Liam Neeson va juca în „Bărbați în negru”

Andreea Damian

Trecut și poezie

realitatea

Ting Tings cântă la B’ESTFEST

realitatea

Scrie un comentariu