Tabu
CULTURE

Stiai ce este in capul oamenilor care strang prea multe lucruri?

In Statele Unite traiesc intre 6 si 15 milioane de oameni care strang compulsiv lucruri. Peste 75 de orase au decis ca aceasta este o problema pentru comunitate si incearca sa faca ceva in legatura cu asta. Din aceasta cauza, oamenii prea strangatori au devenit subiect de studiu. In cartea “Stuff: Compulsive Hoarding and the Meaning of Things”, Randy Frost, profesor de psihologie la Smith College, si Gail Steketee, vorbesc despre ce inseamna, de fapt, toate lucrurile pe care tinem neaparat sa le strangem in casele noastre si sa nu le aruncam in ruptul capului. Intr-un interviu pentru Time, Randy Frost vorbeste despre relatia oarecum magica pe care o avem cu lucrurile noastre: “Cei mai multi dintre noi pot sa isi dea seama cand lucrurile incep sa ne incurce viata si atunci facem ceva in legatura cu ele. Diferenta e ca cei care tind sa stranga lucruri la nesfarsit pur si simplu decid ca se vor ascunde de problema.”

Tratamentul pe care il propun cei doi autori ai cartii consta in interventii organizate in casele strangatorilor pentru a-i ajuta sa isi puna ordine in lucruri. Oamenii cu probleme sunt invatati sa distinga intre lucrurile de care au nevoie si cele care nu le trebuie. Asta nu inseamna ca sunt vreodata vindecati. Chiar daca, dupa interventie, ei reusesc sa se mentina pe linia de plutire si sa nu mai stranga nimic din ceea ce nu le trebuie, simt, inca, nevoia sa se ataseze de lucruri. Asta pentru ca asociaza sentimente acestor obiecte. Orice obiect aruncat devine, pentru ei, un obiect care a fost respins, care nu a fost suficient de bun ca sa reziste.

Miturile care spun despre oamenii care strang prea multe lucruri ca ar fi lenesi sau dezordonati, nu sunt deloc adevarate.  Asta desi oamenii respectivi pot sa isi motiveze de multe ori actele cu explicatii de genul “nu am timp sa strang si sa sortez lucrurile, nu am energie sa fac curatenie”. Dar, de fapt, problema este mai complexa. Acesti oameni simt acut lipsa lucrurilor de care decid, in cele din urma, sa se desparta, si, in loc sa vada avantajele (mai mult spatiu, mai putine lucruri pe care nu stiu unde sa le mai puna), sunt indurerati de despartirea de respectivele obiecte. Obiecte care, in cazurile cele mai extreme, pot sa fie chiar si firele de par cazute in cada sau ambalaje vechi de multi ani.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Orașul european care vrea să legalizeze „căutatul în gunoaie” pentru a reduce risipa alimentară

Andreea Damian

MILEY CYRUS – BREAKOUT

realitatea

Prietenie cu Banii – Workshop transformational

Mr Bean ne învaţă regulile de igienă pentru prevenirea Covid-19 VIDEO

Andreea Damian

Fostii șefi France Télécom condamnați la închisoare pentru sinuciderile celor 35 de angajați

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu