Tabu
Image default
CULTURE

Stiai de ce oamenii destepți trăiesc mai mult decât ceilalți?

In timp ce oamenii de stiinta au descoperit de ceva vreme legatura dintre inteligenta si longevitate, un nou studiu realizat, de data aceasta asupra albinelor, a reusit sa explice de ce oamenii destepti (si albinele) tind sa traiasca mai mult decat ceilalti si intr-un mod mai sanatos. Iar raspunsul nu este deloc surprinzator.

Totul a inceput cu Ian Deary, psiholog la Universitatea din Edinburgh, care pretindea ca a gasit o legatura biologica intre inteligenta si longevitate. El considera ca o conexiune stransa nu numai ca functioneaza mai bine in cazul testelor mentale, dar este si mai reticenta la evenimentele inconjuratoare. Cu alte cuvinte, oamenii care reactioneaza mai bine la stress, care este unul dintre motivele principale ale imbatranirii, tind sa aiba o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Intrigat de acest lucru, cercetatorul Gro Amdam de la Univesitatea de Stat din Arizona a creat o modalitate prin care sa testeze teoria lui Deary folosind albinele. Amdam a decis sa aplice testele asupra acestora datorita abilitatii lor de a putea fi antrenate sa receptioneze informatia. Rezultatele studiului sau au fost publicaste recent in revista "Scientific American Mind".

In experimentul lui Amdam, albinele au invatat sa asocieze un miros cu o recompensa culinara, dupa modelul pavlovian. Dupa una sau doua incercari, multe albine au invatat sa-si scoata la iveala trompa in asteptarea picaturii dulci. Unele albine au avut nevoie de mai mult timp pentru a invata acest lucru. Deci ca si in cazul albinelor, si in cel al oamenilor exista persoane care invata mai repede si persoane care invata mai incet.

Pentru a simula imbatranirea, aceleasi albine au fost introduse in tuburi de plastic si expuse la un mediu cu un nivel ridicat de oxigen, acesta fiind un test metabolic de stres. Toate animalele au nevoie de oxigen pentru a respira, dar un mediu prea incarcat determina celulele sa se agite fapt ce conduce la ruperea membranelor lor si, in cele din urma, la moartea lor, moment in care intervine si procesul de imbatranire prematura. In cazul experimentului, albinele care au aratat ca pot invata mai repede au tins sa reziste mai mult (58,9 ore), spre deosebire de cele care s-au dovedit mai lenese si care au rezistat mai putin (54,6 ore).
Acest experiment sugereaza ca albinele care au invatat mai repede, au facut fata mai bine mediului stresant. Pasul urmator va fi de a se determina daca aceleasi diferente biologice exista si in cazul oamenilor. Daca se va intampla asa, aceasta va fi o modalitate de a-i ajuta pe oameni sa traiasca mai mult. 

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei de 20 mai

realitatea

Leonardo DiCaprio va juca pentru prima dată într-un serial

Andreea Damian

Lady Gaga şi Ariana Grande au lansat piesa „Rain on Me”, prima lor colaborare

Andreea Damian

IN SFARSIT, PREMIANTII! AFLA CINE A PLECAT ACASA CU TROFEUL ROMANIAN MUSIC AWARDS!

Flight Festival | Când și unde are loc primul eveniment din România care îmbină muzica, arta şi tehnologia

Andreea Damian

Rachel Weisz le cere scenariștilor roluri feminine mai puternice și complexe

Andreea Damian

Scrie un comentariu