Tabu
Image default
lifestyle

Ştiu ce-a făcut Mel Gibson astă vară

Primul lucru care te izbeşte, când vezi un film într-un cinematograf românesc, este stupizenia titlului pus de români. Să luăm cazul filmului pe care urmează să-l disecăm mai jos: How I Spent My Summer Vacation. E un titlu sec şi sarcastic, în perfectă concordanţă cu tenta seacă şi sarcastică a trailerului şi, evident, cu umorul negru de-a dreptul irezistibil al filmului în sine. Iar românaşii noştri lipsiţi de umor şi de fidelitate faţă de stil l-au tradus Vacanţă după gratii, ucizând atât premisa, cât şi poanta, în dulcele stil românesc de-a da cu oiştea-n gard.

Să trecem la film. N-aş fi crezut că va veni vreodată ziua în care o să laud un film de acţiune. Dar acea zi este 15 iunie 2012, şi eu spun cu convingere: “Mergeţi să vedeţi How I Spent My Summer Vacation, este minunat! Şi iată de ce:

Elementele specifice ale filmului de acţiune (urmăriri, împuşcături, bătăi) nu sunt un scop în sine, ci cărămizi pentru construcţia unei excelente comedii. Şi când spun comedie, nu mă refer la umorul retardat al comediilor tipice de Hollywood, ci la un umor negru, inteligent, tăios ca lama, care dă farmecul şi nota personală a acestui film. Iar acest umor vine, în primul rând, din scenariu: relatările vocii din off şi dialogurile sunt absolut savuroase, pline de poante neaşteptate, iar twisturile poveştii curg cu fluenţa impecabilă a flic-flacurilor unui gimnast profesionist.

Grunberg, acest Kusturica al Mexicului

Echipa de scenarişti Mel Gibson, Adrian Grunberg (care semnează şi regia filmului), Stacy Perskie merită aplauze pentru arta de a construi un spaţiu real (închisoarea mexicană unde deţinuţii dorm pe saci de gunoi şi tuturor noilor-veniţi li se recoltează sânge pentru că deţinutul-mafiot-şef – care manipulează, ba chiar împuşcă poliţişti după bunul plac – are nevoie de ficat nou), şi de a ne duce atât de lin în lumea neverosimilului, încât nu simţim nici o clipă tranziţia (toate faptele de vitejie ale eroului, care într-o singură zi, ucide cel mai mare mafiot din lume şi se întoarce în Mexic, să-l salveze pe copilul care are ficatul compatibil cu al mafiotului suferind de ciroză, menţionat mai sus, taman când acesta e în sala de operaţie şi medicul îi scoate organul în cauză. Faza cu Mel Gibson punând pistolul la tâmpla doctorului şi ordonându-i sec “Pune-l înapoi!” e un “Hasta la vista, baby!” al anului 2012.

ARTICOLE SIMILARE

Si MAMA lui Kim KARDASHIAN posteaza poze NUD! FOTO de colectie

Ghici cine este dispusă să se mărite din nou

realitatea

Madonna a fost o războinică japoneză

realitatea

Charlie Sheen nu divorțează

realitatea

Legaturi primejdioase: SMILEY si ANTONIA intr-o FOTO incredibila

realitatea

Adrian Daminescu a gatit chinezeste, Liviu Mihaiu a degustat.

realitatea

9 comentarii

Scrie un comentariu