Tabu
Image default
Psihologie Slider

Studiu: Anorexia nu este doar o afecțiune psihică

Originile tulburării de alimentare anorexia nervoasă se regăsesc atât în minte cât și în corp, potrivit unui studiu internațional. Anorexia este văzută ca o boală psihică gravă. Dar medicii de la King’s College din Londra au arătat că schimbările legate de ADN-ul anumitor persoane au modificat modul în care procesau grăsimi și zaharuri și le-ar putea ajuta să-și înfometeze corpul.

Ce este anorexia?

Este o tulburare de alimentare care îi determină pe oameni să piardă cât mai multă greutate posibil, consumând puțin și uneori făcând exerciții fizice în exces. Persoanele care suferă de anorexie au adesea o imagine distorsionată a lor înseși și se pot simți grase chiar dacă sunt periculos de subponderale.

Anorexia nervoasă este cea mai letală dintre toate bolile psihiatrice și afectează între 1% și 2% dintre femei și între 0,2% și 0,4% bărbați. Pe termen lung, anorexia poate afecta mușchii, oasele, inima, fertilitatea și poate fi fatală. Din fericire, poate fi tratată printr-o combinație de intervenții psihologice, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă (CBT) și programele de refacere bazate pe familie care urmăresc să readucă oamenii la o greutate sănătoasă, cu sprijinul familiei lor.

Anorexia este și o boală metabolică, nu doar psihică

Cercetătorii – mai mult de o sută de cadre universitare din diferite țări – au studiat AND-ul a 16.992 de persoane cu anorexie și a 55.525 de persoane sănătoși, din 17 țări.

Studiul internațional a identificat opt mutații genetice legate de anorexia nervoasă, depresie și tulburarea obsesiv-compulsivă. Se sugerează că anorexia este, cel puțin parțial, o tulburare metabolică și nu pur psihiatrică așa cum s-a crezut anterior.

Rezultatele cercetării au fost publicată luni în revista Nature Genetics. Anorexia nervoasă este o boală gravă care poate pune viața în pericol, printre simptomele sale incluzându-se o greutate corporală mică, o teamă imensă de a se îngrășa și o imagine a corpului distorsionată.

Deși par sănătoase, genele responsabile cu metabolismul par să se combine cu gene legate de probleme psihiatrice pentru a crește riscul de anorexie. Aproximativ jumătate din cazurile de anorexie se explică prin genetică, restul fiind atribuite evenimentelor din viață și altor factori.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Melanie Gaydos, modelul cu aspect de vampir a distrus toate stereotipurile din modă

Andreea Damian

Trucul pe care Kate Middleton îl folosește mereu ca să nu alunece în pantofi

Andreea Damian

Ayn Rand l-a pârât pe Capra serviciilor secrete pentru comunismul inexistent dintr-un film de Crăciun

Dora Constantinovici

Robotul Somnox care se presupune că te adoarme dar arată ca un copil de-al lui Darth Vader

realitatea

Amazon construiește cel mai mare adăpost pentru oamenii străzii din Seattle

Andreea Damian

Cum arată și cu ce se ocupă Gabi Jugaru, după ce a dispărut de la TV

Andreea Damian

Scrie un comentariu