Tabu
Image default
lifestyle

Studiu: Prezervativul nu oferă protecție sigură în prevenirea transmiterii HPV

Cancerul de col uterin a clasat România pe primul loc în Europa ca rată a mortalității. Inregistrările au arătat că șase românce mor zilnic de cancer de col uterin. Deși cifrele sunt alarmante și sunt publice de câțiva ani, țara noastră nu își schimbă poziția în acest top sumbru. De ce? Poate pentru că, de cele mai multe ori, credem că nouă nu ni se poate întâmpla. Sincer, cred ca cifrele pot fi și mai mari și mai îngrozitoare, pentru că în același timp, în România nu există încă un obicei a consultului preventiv.

Ne șochează foarte mult când o persoană cunoscută se îmbolnăvește de cancer. Tocmai de aceea, pentru că pare că nu se poate întâmpla și poate mai puțin persoanelor pe care le cunoaștem direct sau indirect. Repet cifra, poate nu a rămas în memoria ta, 6. Șase românce spun adio familiei și vieții, zilnic, pentru că nu s-au diagnosticat din timp.

Jumătate din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani. Asimptomatic, cancerul de col este greu de depistat în stadiu incipient când se soluționează cu o rată de supraviețuire de aproape 100%. Dacă stadiul de cancer este unul mai avansat, răspândit în ganglionii limfatici, dar neextins în alte locuri, rata de supraviețuire este de 92%. Diagnosticarea precoce se poate face prin teste regulate Papanicolau şi prin acordarea atenției la semne şi simptome.

Specialiştii Anadolu Medical Center semnalează factorii care cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin:

1. Infecţia cu Papiloma virus uman (HPV)
Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV. HPV este considerat a fi aproape o necesitate pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Unele forme de comportament sexual cresc riscul unei femei de a avea infecţia cu HPV:
• Relaţii sexuale la o vârstă fragedă
• Prezenţa a numeroşi parteneri sexuali
Poţi fi purtător de HPV timp de mulţi ani fără nici un simptom sau condiloame. Din acest motiv, partenerul sexual, fără a fi conştient, poate transmite cu uşurinţă virusul HPV. Studii recente au arătat că utilizarea prezervativului nu este foarte eficientă în prevenirea transmiterii HPV. Motivul este că prezervativul nu acoperă toate zonele genitale în care este localizat virusul.

2. Fumatul. Femeile fumătoare au un risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi, fumul de ţigară având un efect cancerigen nu numai asupra plămânilor, dar şi asupra multor altor organe. Aceste substanţe dăunătoare absorbite prin plămâni se trasportă prin sânge către diferite organe. În secreţiile cervicale ale fumătorilor au fost depistate multe substanţe dăunătoare care provin de la ţigări, care afectează grav celulele cervicale prin schimbarea ADN-ului şi contribuie la apariţia cancerului.

3. Infecţia cu Chlamydia. O bacterie relativ frecventă, care se transmite pe cale sexuală şi care poate infecta sistemul genital feminin. În multe cazuri infecţia nu dă simptome şi poate fi detectată doar în timpul controalelor de rutină.

4. Infecţia cu HIV. Virusul HIV este cel care cauzează SIDA. Acest virus slăbeşte sistemul imunitar, în consecinţă, creşte riscul de infecţie cu HPV. Un sistem imunitar puternic ar ajuta la încetinirea dezvoltării şi răspândirii celulelor canceroase pe când un organism infectat cu HIV este un mediu propice de trasformare a precancerului în cancer.

5. Dieta. Alimentația săracă în fructe şi legume creşte riscul de cancer de col uterin. Studiile au arătat că cele mai multe cazuri au fost depistate în rândul femeilor cu excese de greutate.

6. Anticoncepţionalele. Utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului de col. Unele studii au arătat un risc crescut la femeile care au utilizat 5 ani sau mai mult aceste pilule contraceptive. Atunci când se analizează posibilitatea de a alege utilizarea anticoncepţionalelor, discutaţi mai întâi cu medicul. Femeile care au mai mulţi parteneri sexuali, pe lângă toate metodele contraceptive, ar trebui să folosească şi prezervativul pentru a se proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

7. Sarcina multiplă. Femeile care au un istoric de sarcini multiple au un risc mai mare de cancer de col uterin.

8. Statutul socio-economic scăzut. Femeile cu un nivel socio-economic scăzut nu au posibilitatea de a face regulat un test Papanicolau şi nici acces la tratamentul preinvaziv al cancerului de col uterin. Aceste femei deseori suferă de malnutriţie, factor care sporeşte riscul îmbolnăvirii.

9. Istoric familial de cancer de col uterin. Studiile recente au demonstrat creşterea riscului de îmbolnăvire de cancer de col uterin la femeile ale căror mame sau surori suferă de această boală. Unele studii arată că problema este lupta cu infecţia cu HPV care duce la o afecţiune ereditară.

Soluția: Tratamente personalizate
Potrivit specialiştilor în oncologie, cea mai nouă abordare medicală în terapia cancerului constă în terapia personalizată, care creşte speranţa de viaţă cu 25-40%, în funcţie de tipul tumorii şi instrumentul terapeutic. Tratamentul personalizat se bazează pe ultimele descoperiri în genetică şi biologie moleculară, folosind medicamentele cât mai eficient posibil şi fiind mai eficient, mai puţin toxic şi mai accesibil. Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit şi mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul şi stadiul bolii.

ARTICOLE SIMILARE

Jude Law a lovit o fotografă – FOTO

realitatea

Ciorba de burta pentru mofturoase! FOTO-Reteta de la Adriana Parissi: CIORBA DE BURTA …fara burta!

Mihaela Radulescu se pregateste de un zbor cu MiG-ul

realitatea

Justin o înșală pe Jessica? – FOTO

realitatea

Macy Gray la Fratelli Studios

realitatea

Freida Pinto pozează pentru Vogue

realitatea

Scrie un comentariu