Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

Studiu: Roboții ar putea prelua peste 20 de milioane de joburi până în 2030

Peste 20 milioane de locuri de muncă din întreaga lume ar putea fi preluate de roboţi până în 2030, potrivit experţilor de la Oxford Economics. Persoanele care vor pierde aceste joburi vor găsi probabil altele în sectorul serviciilor, afirmă economiştii, susţinând că o creştere a automatizării va duce de asemenea la o creștere a numărului de locuri de muncă și la o creștere economică.

Fiecare nou robot industrial va desființa 1,6 locuri de muncă din industria manufacturieră. Regiunile în care oamenii au competențe mai mici, care tind să aibă economii mai slabe și rate ale șomajului mai mari sunt mult mai vulnerabile în fața acestor roboți, mai spun experții de la Oxford Economics, potrivit BBC.

Cercetătorii spun că automatizarea va aduce beneficii atunci când vine vorba despre productivitate şi creştere economică, dar totodată au atras atenţia şi asupra dezavantajelor care vor apărea odată cu automatizarea. „Ca urmare a robotizării, se vor pierde zeci de milioane de locuri de muncă, mai ales în economiile locale sărace, care se bazează pe lucrători slab calificaţi. Acest fapt va agrava problema inegalităţii veniturilor”, potrivit unui studiu realizat de cercetători.

Muncitorii care se mută din producție tind să caute și să obțină noi locuri de muncă în domeniul transportului, al construcțiilor și în sectorul serviciilor – care, la rândul lor, sunt vulnerabile în fața automatizării. În medie, fiecare robot suplimentar instalat în acele regiuni cu un nivel scăzut de calificare ar putea conduce la dispariția a aproape de două ori mai multe locuri de muncă  decât în regiunile cu o calificare superioară din aceeași țară, exacerbând inegalitatea economică și polarizarea politică, care este deja în creștere.

China deţine la momentul actual o cincime din roboţii lumii. Texas, Louisiana, Indiana şi Oregon sunt statele care ar putea fi cel mai grav afectate de consecinţele automatizării. Germanii din Chemnitz, Thuringen şi Oberfranken şi-ar putea pierde de asemenea joburile din cauza roboţilor. Se preconizează că până în 2030, peste 1,5 milioane de americani îşi vor pierde jobul din cauza roboţilor, în timp ce în Uniunea Europeană, roboţii ar putea prelua aproape 2 milioane de locuri de muncă.

Numărul de roboţi utilizat în întreaga lume s-a triplat în ultimii 20 de ani, ajungând la 2,25 milioane.

 

ARTICOLE SIMILARE

Îți faci un selfie lângă vulcan? Eşti arestat

Andreea Damian

El este adevaratul tata al fiului Marioarei Murarescu!

Trend alert | Cum să adopți stilul supradimensionat

Andreea Damian

MONICA DAVIDESCU – nenorocita pe viata! Da in judecata PRO TV!

Asistenții digitali, precum Siri și Alexa, accentuează stereotipurile și prejudecățile de gen

Andreea Damian

Cât câştigă Adelina Pestriţu din postările de pe internet?

Tabu Tabu

1 comentariu

Roboţii ne înlocuiesc şi ne iau joburile. Meseriile care sunt vizate - Stiri eZZ 2 July 2019 at 12:43

[…] Meseriile în care roboţii vor lua locul oamenilor, pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu