Tabu
Image default
LIFESTYLE Psihologie Slider

Suporterii echipelor de fotbal experimentează niveluri „periculoase” de stres – studiu

Fanii înfocați ai echipelor de fotbal experimentează un nivel de stres fizic atât de intens încât riscă chiar să sufere un atac de cord în timpul meciurilor favoriților lor.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au testat saliva fanilor în timpul partidelor de la Campionatul Mondial din Brazilia din 2014 pentru a stabili nivelul de hormoni eliberat de organism. S-a descoperit că hormonul cortizol a atins un nivel periculos de ridicat în timpul meciului din semifinală Germania – Brazilia terminat cu scorul 7-1. Acest lucru este periculos, ducând la o creștere a tensiunii arteriale și chiar la un atac de cord.

Oamenii de știință citați de BBC spun că nu există diferențe de atitudine între naționalități și nici între femei și bărbați, deși se știe că bărbații sunt mai „legați de echipa pe care o susțin”.

„Fanii care sunt foarte atașați de echipa pe care o susțin experimentează un nivel de stres foarte mare atunci când urmăresc un meci al favoriților”, a explicat dr. Martha Newson, cercetător la Centrul pentru Studiul de Coeziune socială, la Oxford. Microbiștii de ocazie experimentează de asemenea niveluri ridicate de stres, dar nu extreme.

Niveluri ridicate de cortizol prelungite pot:

  • contracta vasele de sânge
  • crește tensiunea arteriala
  • deteriora o inimă deja slăbită

Cortizolul crescut poate, de asemenea, să le ofere oamenilor un sentiment imens, că viața lor este în pericol sau că sunt atacați.

Cercetările anterioare au arătat o creștere a atacurilor de cord în rândul fanilor în timpul meciurilor, indiferent dacă susțin un club de fotbal sau o națională.

ARTICOLE SIMILARE

Burberry reinventează celebra scenă din Singin’ in the rain

Ciocîrlan

Prezentatoarea tv care s-a maritat cu un milionar rupe, in sfarsit, tacerea. “S-a spus ca am pus mana pe un barbat bogat, ca am avut interese ascunse”

FREEMOTION ⎪ Spectacol de dans de Valentine’s Day

Ciocîrlan

Ce exerciții recomandă Hilaria Baldwin după pierderea unei sarcini

Andreea Damian

Berea poate preveni dementa

Drama nestiuta a actorului Dan Puric! I-a murit copilul de doar 10 luni

Scrie un comentariu