Tabu
LIFESTYLE Psihologie Slider

Suporterii echipelor de fotbal experimentează niveluri „periculoase” de stres – studiu

stres

Fanii înfocați ai echipelor de fotbal experimentează un nivel de stres fizic atât de intens încât riscă chiar să sufere un atac de cord în timpul meciurilor favoriților lor.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au testat saliva fanilor în timpul partidelor de la Campionatul Mondial din Brazilia din 2014 pentru a stabili nivelul de hormoni eliberat de organism. S-a descoperit că hormonul cortizol a atins un nivel periculos de ridicat în timpul meciului din semifinală Germania – Brazilia terminat cu scorul 7-1. Acest lucru este periculos, ducând la o creștere a tensiunii arteriale și chiar la un atac de cord.

Oamenii de știință citați de BBC spun că nu există diferențe de atitudine între naționalități și nici între femei și bărbați, deși se știe că bărbații sunt mai „legați de echipa pe care o susțin”.

„Fanii care sunt foarte atașați de echipa pe care o susțin experimentează un nivel de stres foarte mare atunci când urmăresc un meci al favoriților”, a explicat dr. Martha Newson, cercetător la Centrul pentru Studiul de Coeziune socială, la Oxford. Microbiștii de ocazie experimentează de asemenea niveluri ridicate de stres, dar nu extreme.

Niveluri ridicate de cortizol prelungite pot:

  • contracta vasele de sânge
  • crește tensiunea arteriala
  • deteriora o inimă deja slăbită

Cortizolul crescut poate, de asemenea, să le ofere oamenilor un sentiment imens, că viața lor este în pericol sau că sunt atacați.

Cercetările anterioare au arătat o creștere a atacurilor de cord în rândul fanilor în timpul meciurilor, indiferent dacă susțin un club de fotbal sau o națională.

ARTICOLE SIMILARE

O noua despartire in showbiz! S-au certat dupa 18 ani de relatie

Oamenii religioşi sunt mai fericiţi

Andreea Damian

Ce face MONICA GABOR in SUA, dupa moartea mamei ei

Motivul halucinant pentru care s-a spus că Sofia Vicoveanca a murit

Tabu Tabu

Luxul, rutina modelelelor de videochat de la Glamour Studio

realitatea

Următorul agent 007 ar trebui să fie o femeie, spune fostul Bond, Pierce Brosnan

realitatea

Scrie un comentariu