Tabu
lifestyle

Surprizele plăcute și neplăcute de la Oscarul de anul acesta

Mai toată lumea spune că cea mai mare nedreptate i s-a făcut lui Christopher Nolan, regizorul filmului "Inception". Pelicula în sine a strâns opt nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film, dar Nolan nu se regăsește la categoria cel mai bun regizor. Unele voci spun că Academia Americană de film are ceva cu Nolan pentru că acesta nu a fost nominalizat nici pentru "The Dark Night", film considerat o adevărată capodoperă care, pe deasupra, a avut încasări de peste 1 miliard de dolari.

"Waiting for Superman" este documentarul despre care s-a vorbit cel mai mult în Statele Unite în 2010. Subiectul este unul controversat, sistemul educațional din Statele Unite care nu încurajează deloc copiii cu calități deosebite. Filmul a primit cele mai bune critici, dar nu a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar.

Calitățile actoricești ale lui Javier Bardem nu pot fi puse la îndoială. Actorul de origine spaniolă a primit anul acesta cea de-a treia nominalizare la Oscar pentru rolul din "Biutiful", performanță extraordinară dacă ne gândim că filmul nu este în limba engleză (Bardem a luat Oscarul în 2008 pentru "No Country for Old Men"). Chiar dacă prestația hispanică a lui Bardem este una extrem de bine primită de critici, Hollywoodul e de părere că în locul lui ar fi trebuit să figureze pe lista nominalizărilor veteranul Robert Duvall pentru rolul din "Get Low".

Vorbim acum de două surprize plăcute. Pentru cei mai mulți, evident. Nimeni nu se aștepta ca "The King’s Speech" să primească 12 nominalizări în ciuda zecilor de premii internaționale adunate. Asta pentru simplul fapt că americanii nu sunt atât de darnici, de obicei, cu filmele britanice. Tot la aceasta categorie putem include și "True Grit" care a primit 10 nominalizări, pe bună dreptate, chiar dacă până acum nu a primit prea multe premii, iar valoare filmului a fost minimalizată chiar și la Globurile de Aur.

O surpriză plăcută este și "The Winter’s Bone". Filmul, făcut aproape fără buget, a primit patru nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film și cea mai bună actriță într-un rol principal, Jennifer Lawrence devenind astfel una dintre cele mai tinere nominalizate la această categorie. Actrița are 20 de ani.

O serie de critici importanți spun că două absențe care nu pot fi iertate Academiei de Film sunt Ryan Gosling în "Blue Valentine" și Lesley Manville în "Another Year". Surpriza este cu atât mai mare în ceea ce îl privește pe Gosling cu cât partnera lui din film, Michelle Williams, a fost nominalizată pentru cea mai bună actriță. În ceea ce o privește pe Lesley Manville, criticii cred că aceasta ar fi trebui propusă cel puțin pentru cel mai bun rol secundar.

Nu știu exact cum sunt făcute aceste nominalizări, dar mi se pare surprinzător faptul că Hailee Steinfeld a fost nominalizată pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru "True Grit". Mezina Oscarurilor din acest an apare, parctic, tot filmul și este, în mod evident, într-un rol principal.

Alți actori despre care se credea în proporție uriașă, că vor fi nominalizați sunt: Andrew Garfield în "Social Network", Julianne Moore în "The Kids Are All Right", Mila Kunis în "Black Swan", Tilda Swinton în "I Am Love", Pierce Brosnan în "The Ghost Writer", Greta Gerwig în "Greenberg" și Rebecca Hall în "Please Give".

Nici "Tangled", considerat unul dintre cele mai bune filme de animație în 2010, nu se regăsește pe lista nominalizărilor la această categorie.

ARTICOLE SIMILARE

30 de ani de artă ABSOLUT

realitatea

Britney Spears duce o viață sănătoasă

realitatea

Competiţia celor mai buni sommelieri la Barmaniada 2011

realitatea

Simte briza Mediteranei în noile geluri de duş Palmolive!

Elevul-detinut s-a iubit in puscarie cu PROFA de fizica?

Monden fără cancan

realitatea

Scrie un comentariu