Tabu
Image default
CULTUREWhat's hot

SVEN HASSEL a murit! R.I.P.

Scriitorul Sven Hassel, celebru pentru opere precum “Monte Cassino”,  “Blindatele morţii” şi “Gestapo”, a decedat, pe 21 septembrie, la vârsta de 95 de ani,  potrivit unui anunţ postat pe site-ul oficial al scriitorului.

Sănătatea lui Sven Hassel s-a deteriorat rapid în ultima perioadă, în special în ultimele zile, şi în ciuda faptului că s-a luptat curajos până la sfârşit, inima lui a cedat. “Durerea ne este alinată de faptul că acum se odihneşte şi că este din nou alături de iubita lui soţie”, se spune în comunicatul postat pe site-ul oficial al scriitorului.

“Sven avea un râs contagios care venea direct din inimă. Avea o incredibilă putere a voinţei, pe care o manifesta cu multă seriozitate, un rezultat al supravieţuirii ororilor războiului. De fapt, expresia sa ascundea un suflet plin de pasiune pentru viaţă şi un fel de a se minuna precum un copil, trăsături pe care puţine persoane le mai menţin ca adulţi. Era un supravieţuitor, un luptător, un povestitor şi un visător”, se spune în mesaj.

“Chiar dacă Sven ne-a lăsat în urmă pentru a-şi continua călătoria înainte, vom găsi întotdeauna esenţa lui în cele 14 cărţi care prezintă experienţele trăinte în al II-lea Război Mondial alături de camarazii de război. Speranţa lui era că aceste cărţi vor descrie teroarea războiului astfel încât tinerele generaţii să îşi dedice vieţile salvării oamenilor, nu distrugerii lor”, se mai spune în comunicatul oficial.

Sven Hassel, pe numele său Sven Pedersen, s-a născut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, în Danemarca. La vârsta de 14 ani a intrat în marina comercială, iar în 1937 Hassel s-a mutat în Germania pentru a se înrola ca voluntar în armată. A luptat pe mai multe fronturi, fiind rănit de mai multe ori. În cele din urmă, a ajuns la gradul de locotenent. S-a predat trupelor sovietice de la Berlin în 1945 şi şi-a petrecut anii următori în diverse lagăre de prizonieri. A început să scrie prima sa carte, “Legiunea Blestemaţilor”, în timp ce era prizonier în lagăre.

A fost eliberat în 1949, iar în 1951 s-a căsătorit cu Dorthe Jensen, soţia sa fiind cea care l-a încurajat să scrie despre experienţele sale din război. Prima lui carte, “Legiunea blestemaţilor”, a fost publicată în 1953. În 1957, Sven Hassel a rămas paralizat şi timp de doi ani s-a luptat cu boala. După recuperare, şi-a continuat activitatea de scriitor. În 1964 s-a mutat la Barcelona, unde a trăit până la sfârşitul vieţii.

De-a lungul timpului, Sven Hassel a publicat mai multe volume, între care: “Monte Cassino”, “Legiunea blestemaţilor”, “Blindatele morţii”, “Camarazi de front”, “Gestapo”, “General SS”, “Imperiul iadului”, “Moarte şi viscol”, “Drum sângeros către moarte”, “Curtea marţială” şi “Comisarul”.

ARTICOLE SIMILARE

Se deschide noua stagiune la Teatrul Naţional din Bucureşti

Andreea Damian

Cornel Patrichi, eliminat din juriul «Dansez pentru tine»: «Bianca nu e sexy, iar Luciu dansează ca un băţ»

Sărbătoritul zilei de 19 aprilie

realitatea

MONICA GABOR si IRINEL COLUMBEANU – impacare de dragul fetitei

Sărbătoritul zilei

realitatea

Cum să te comporţi cu fostul care încearcă să te facă geloasă

Scrie un comentariu