Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Te lupți din greu cu rezoluțiile de Anul Nou? Uite câteva sfaturi

Este tentant, atunci când rezoluțiile de Anul Nou încep să se prăbușească una câte una, să vă spuneți că pur și simplu nu sunteți niște persoane care se pot controla.

E la îndemână să vă autoînvinovățiți pentru lipsa voinței. Și apoi să transformați un ianuarie oricum capricios într-o lună depresivă. Însă potrivit unor cercetări științifice, voința nu este un talent cu care s-au născut câțiva norocoși. Este o abilitate pe care o exersezi în timp. “Voința este o resursă dinamică, fluctuantă”, explică Frank Ryan, consultant psiholog clinic și autor al Willpower for Dummies (Voința pentru începători). “Nivelul nostru de voință fluctuează în funcție de motivația noastră în orice situație dată. Toată lumea poate învăța să-și folosească voința mai eficient.”

Pentru a maximiza șansele de a ne conforma rezoluțiilor, Ryan spune că ar trebui să identificăm “profilul nostru de voință”. De exemplu: unii oameni sunt mai impulsivi decât alții. Asta ține de personalitate.”

Introvertiții tind să fie energizați de gânduri și idei, așa că, dacă te numeri printre ei, ar trebui să fii mai ușor motivat de o viziune interioară decât extroverții, care sunt mai greu aprobați de oameni și societate. Pentru introvertiți, planificarea timpului pentru a reflecta asupra progresului personal, cum ar fi păstrarea unui jurnal, poate fi de ajutor. Pentru extrovertiți, înscrierea la un grup în care toată lumea are un scop comun, îi poate ajuta să își întărească hotărârea, deoarece pot împărtăși toate progresele minore cu ceilalți.

“Trebuie să înveți să faci față declanșatorilor care te activează atunci când cauți recompense”, adaugă Ryan. “Este vorba de a face față ispitei, care vine adesea din mediul înconjurător: oamenii, locurile sau lucrurile care acționează ca magneți motivaționali pentru a-ți provoca voința.” Cu alte cuvinte: dacă încerci să eviți prăjiturile, probabil că e mai bine să găsești un traseu pe care nu poți găsi gogoși pufoase de vânzare.

Fă un plan!

Un studiu a constatat că 91% dintre participanții care au scris un plan clar despre planurile pentru noul an au reușit să își îndeplinească obiectivele. Planificarea este importantă deoarece creierul construiește o poveste. De asemenea, creierului place ordinea și sentimentul de a fi în control “, explică neurologul și antrenorul Magdalena Bak-Maier “Dacă nu aveți o hartă cognitivă, o reprezentare în mintea modului în care o veți realiza, atunci nu există nici o modalitate de a vă menține scopul”.

“Am un scop cum că vreau să fac 100 de flotări pe zi”, spune ea. ” Ok, sună ca un bun obiectiv, dar nu este suficient pentru a mă provoca la acțiune. Pentru ca aceasta să devină o prioritate a minții mele, lăsăm notițe Post-It peste tot în casă. Pe măsură ce intru pe ușă, în mintea mea se formează un desen animat cu mine care fac flotările. În bucătărie, există altele. Ori de câte ori văd o notiță, mă opresc și fac flotările.

Trebuie să fim mai strategici în planificarea noastră, spune ea. “S-ar putea să ne fi propus: “În acest an voi scrie un roman” sau “Voi participa la un semimaraton”, dar asta nu îi dă creierului nimic cu care să lucreze. Acestea sunt doar idei, nu planuri.” Abordarea corectă este alcătuirea unui plan de genul: “Mă trezesc la 6.30am de luni până vineri și scriu 500 de cuvinte pentru romanul meu înainte de a pleca la muncă”.

Alegeți câte un singur obiectiv

O problemă majoră în a îndeplini rezoluțiile este o revizuire totală a vieții. “În acest an voi renunța la alcool, voi întâlni partenerul ideal și voi avea o promovare”. Nu lucrați la mai multe rezoluții deodată. Un studiu psihologic a arătat că intențiile sunt cele mai eficiente atunci când lucrăm cu un singur obiectiv la un moment dat. Oamenii care au încercat să lucreze la mai multe obiective deodată n-au reușit să se țină de planuri.

Găsiți-vă motivația

Se pare că noi toți deținem o rezervă de voință. Cercetătorul Mark Muraven a constatat că participanții la un studiu au descoperit dintr-o dată un autocontrol suplimentar pentru îndeplini o sarcină după ce li s-a spus că vor fi plătiți pentru efortul lor sau că efortul lor ar aduce beneficii altora, cum ar fi, va ajuta la găsirea unui remediu pentru o boală. Deci știind care este acel “de ce” vă poate ajuta să ieșiți din pat într-o dimineață rece.

Învățați din eșecuri

Stabiliți o distincție între o cadere și o recădere, spune Ryan. Dacă te reapuci de fumet în fiecare zi timp de o lună; asta e o recidivă. Dar dacă fumezi o țigară ocazională, utilizați-o ca experiență de învățare. Întrebați-vă: “De ce am fumat atunci? Am ieșit împreună cu colegii/prietenii, am băut ceva, apoi am fumat o țigară în fața localului, pentru că toți fumau. “Etichetați-i pe colegi/prieteni drept risc. “Ce voi face data viitoare? Data viitoare voi avea grijă de mine, voi spune că am renunțat, așa că nu mă voi alătura lor, voi rămâne înăuntru.” Strategii foarte simple pentru ceea ce se numește un plan de implementare. “

Nu vă descurajați

În cele din urmă, fii bun cu tine. “Nu te învinovăți. Fii plin de compasiune când ai un regres. Răsplătește-te pentru efort, nu pentru rezultate. Schimbarea obiceiurilor, sau înființarea unora noi, este un maraton de motivație, cu călătorii inevitabile de-a lungul drumului. Dacă ești negativist și autocritic, acest lucru vă va reduce efectiv voința”, spune Ryan. “Sentimentul negativ și încărcătura emoțională scade bateria voinței voastre. Stările negative sunt dușmanul voinței, iar vinovăția de sine este principalul vinovat pentru un eșec.”

ARTICOLE SIMILARE

Scandalos! Iulia Vântur: “o femeie albă şi bătrână”!

Adidas x Stella McCartney | Îmbrăcăminte sportivă durabilă cu amprente florale

Andreea Damian

Noile produse care vor ajunge pe lista celor cu adaos comercial plafonat

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 7 iulie!

realitatea

Vedetele din România care fac primul Crăciun cu bebelușii

Andreea Damian

Meloterapia – o solutie pentru organism

realitatea

Scrie un comentariu