Tabu
LIFESTYLE

GIGI GHINEA: Cum să te vindeci de nefericire

Text de Gigi Ghinea, psiholog

Cartea “Cum m-am vindecat de nefericire” a aparut la editura Ibupublishing si a fost scrisa intr-o etapa a vietii mele, pe care, pot spune fara sa gresesc, ca am trait-o ca pe o trezire. Trezirea mea a insemnat mai mult decat o revelatie. A fost ceea ce se poate numi o experienta. Pe care, apoi, am simtit ca o pot impartasi celor care au nevoie sa afle cum. Cum s-a intamplat, cum am facut concret apoi sa schimb cate ceva in viata mea, astfel incat sa devin mai fericita.

Asa ca, in cateva fraze, poate mai lungi decat s-ar potrivi in acest material scurt, am sa va impartasesc si voua, cititorilor revistei Tabu, cateva metode simple, pentru a deveni mai fericiti.

Mai intai, ar fi nevoie sa definiti altfel fericirea. Altfel decat o faceati, poate, multi dintre voi, pana acum, ca si mine, de altfel.

Daca, pana nu de mult, credeam ca fericirea este o stare asemanatoare extazului de moment, revelat de unele intamplari fericite din viata mea, in urma cu cateva luni am trait o perioada de tristete profunda, manifestata cu totul diferit de starile de tristete pe care fiecare om obisnuit le traieste pe parcursul unei vieti.

Tristetea profunda traita astfel mi-a revelat, fara s-o caut, esenta fiintei, acel sine interior, autentic, despre care doar stiam ca exista, fara sa-l simt neaparat, asa ca atunci. Descopeream in suferinta esenta fiintei, eliberata de toate zidurile care o acopereau pana atunci si care construisera imaginea fiintei sociale care se arata lumii pana in acel moment.

Am trait atunci disperarea fiintei care urma sa se nasca, libera de toate acele masti sociale, de toate rolurile pe care le jucase in lume si care avea nevoie sa afle cum poate trai pacea si linistea interioare, fara sa se falsifice, fara teama, fara fricile inconstiente care se manifesta in toate actele constiente pe care omul le pune in joc, moment de moment, clipa de clipa, de-a lungul existentei.

Asa s-a nascut cealalta definitie a fericirii. Fercirea traita ca fundal, ca o stare permanenta de liniste si pace interioare, care te ajuta sa fii, sa existi impacat ca esti. Si atat. Ca ceea ce faci conteaza mai putin in aceasta ecuatie, de vreme ce faptele si actele noastre pot fi analizate si corectate, atunci cand sunt gresite, in timp ce fiinta este tot timpul si merita sa fie fericita.

Am scris apoi o carte pe care s-o pot darui celor care inca mai cauta linistea si pacea din suflet, acea stare care devine fundament pentru toate incercarile vietii si care ne ajuta sa gestionam problemele cotidiene mai adaptati si mai senini. Ne ajuta sa trecem mai departe  cu usurinta, constienti fiind ca ceea ce conteaza este doar clipa prezenta in care fiinta este. Revelatia ca esti, ca existi, ca respiri viata si ca doar acest adevar reprezinta insasi miracolul trecerii noastre pe acest pamant.

Metoda de procurare a fericirii ca fundal se poate sintetiza in cativa pasi pe care doresc sa vi-i amintesc aici. Urmand ca detaliile sa le aflati din cartea mea, pe care v-o recomand cu iubire. Este vorba, desigur, despre o schimbare pe care e nevoie sa o faceti la cateva niveluri, in cele cateva dimensiuni ale existentei. Raspund astfel in tonul generos al rubricii revistei Tabu “cum sa…”incercand sa redau pentru cititorii ei, pe scurt, cum puteti deveni mai fericiti.

Decizia ca doresti schimbarea. Credinta apriori (oarba) ca se poate. Constiinta faptului ca in afara de vointa mai este nevoie si de efort  pe care trebuie sa-l depui timp de 4 saptamani. Ca repetarea exercitiilor simple pe care le vei avea de facut este esentiala, astfel incat, dupa cele 4 saptamani, integrarea noilor obiceiuri a avut deja loc.

Urmeaza apoi un nou mod de viata cu totul, in care fericirea ca stare de bine in fundal te va ajuta sa traiesti mai linistit cu sine si cu lumea.

Te invat in cartea mea:

Cum iti poti schimba, daca doresti, modul de gandire, schimbandu-ti pur si simplu conexiunile neuronale pre-setate inca din copilarie, prin cateva exercitii simple repetitive dimineata si seara. E vorba de acele tipare de gandire pe care le foloseai in virtutea inertiei, fara sa constientizezi ca nu sunt ale tale si ca le-ai preluat de la cei care te-au modelat: factorii de mediu si societatea.

Cum sa comunici mai usor cu cei din jur.

Cum poti avea relatii mai fericite, iar cheia este: Incepe cu tine!

Cum ajungi apoi in finalul celor 4 saptamani de efort constient pentru schimbare sa te cunosti mai bine, sa te accepti asa cum esti si nu cum crezi ca vor ceilalti sa fii.

Cum ii poti iubi pe ceilalti ca pe tine insuti. Pentru ca aceasta iubire este in tine si de aceea poti s-o transmiti si celor din jur.

Detalii, cum spuneam, gasiti in cartea mea “Cum m-am vindecat de nefericire” pe care sper ca v-am facut curiosi s-o cititi. Este usor de citit pentru ca e o marturisire sincera a unui om ca si voi.

ARTICOLE SIMILARE

Cum se poate vedea „marea conjuncție” din Jupiter și Saturn care va avea loc la noapte

Andreea Damian

Muzica reggae va fi protejată de ONU

realitatea

Mihaela Rădulescu, muşcată de fund! Declaraţia uluitoare a divei

La trei luni de la divort, Andrei Zaharescu si-a refacut viata! Vezi cine este iubita lui

realitatea

10 secrete la locul de muncă pe care antrenorii de carieră vor să le știm, dar șefii nu

Andreea Damian

Filme și seriale de vizionat în martie pe Netflix

Andreea Damian

3 comentarii

Scrie un comentariu