Tabu
Image default
CULTURE Slider

Teatru online ⎢ Ce spectacole vedem azi?

Teatrele din Cluj, Timișoara și Râmnicu Vâlcea își deschid azi porțile virtuale și vă invită în lumea poveștilor vii. „Sânziana și Pepeplea”, în regia lui Alexandru Dabija, „Freak Show” cu Florin Piersic Jr., „Exeunt”, regizat de Bobi Pricop și „Absolut!” cu Marcel Iureș. Află unde și cum poți vedea aceste spectacole.

Cu siguranță că teatrul filmat nu va putea niciodată înlocui experiența reală, trăită și împărtășită alături de alți oameni într-o sală de spectacol. Dar la fel ca orice domeniu profund afectat de pandemie, și teatrul a fost nevoit să se adapteze și să caute soluții de a rămâne prezent în viața comunității sale. 

Dacă există totuși un avantaj în această perioadă, acela e că indiferent în ce oraș ne-am afla, avem posibilitatea să vedem acum spectacole din întreaga țară și chiar din străinătate. Senzația nu este aceeași, desigur. Teatrul virtual pare o contradicție în termeni, dar de câte divergențe nu suntem înconjurați în lumea de azi? 

V-am pregătit o listă de spectacole care se difuzează astăzi fie în regim gratuit, fie în baza unui bilet pe care vi-l puteți achiziționa online

SÂNZIANA ȘI PEPELEA 

Teatrul Național Cluj-Napoca vă propune astăzi spectacolul Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija

Cu o scenografie semnată de Cristian Rusu, o muzică originală compusă de Ada Milea și mișcarea scenică imaginată de Florin Fieroiu, feeria națională a lui Vasile Alecsandri interpretată de actorii teatrului național clujean ne oferă prilejul de a descoperi copilăria teatrului românesc, acea naivitate hazlie, jucăuşă, care grăieşte însă multe adevăruri despre firea românească valabile şi astăzi.

Într-un interviu realizat de Ștefana Pop-Curșeu cu regizorul Alexandru Dabija, acesta din urmă afima despre spectacol că „E jucăuş, da, era şi vremea când se descopereau, cel puţin la noi, efectele scenice, trapa, lumina electrică, schimbatul rapid al decorurilor, coborârea din plafon… şi într-adevăr, ceea ce se vede la Alecsandri, şi o făcea mai mult sau mai puţin calculat, era cunoaşterea folclorului. Iar noi am mers mult pe această cale a folclorului şi nu la modul superficial, ci mai aprofundat: am ajuns la iele, la vrăjitoare, la blesteme, la legătura cu religia creştină, cu ortodoxismul. Ţinta spectacolului este însă în primul rând să binedispună“. 

Spectacolul se difuzează online în această seară de la ora 19:00

Biletele pot fi achiziționate aici: https://www.eventim.ro/…/sanziana-si-pepelea…/event.html

FREAK SHOW

La aceeași oră 19:00, Teatrul Național Timișoara prezintă în direct din Sala 2 pe  www.tntimisoara.com, YouTube sau pagina de Facebook / Teatrul Național Timișoara, spectacolul FREAK SHOW, un one-man show Florin Piersic jr.

Realizat după un material scris de Florin Piersic jr, în regia și interpretarea sa, Freak Show este un one-man-show unic în România, un spectacol dinamic, gândit astfel încât să țină publicul cu sufletul la gură timp de două ore.

Spectatorii vor avea ocazia să urmărească evoluția cameleonică a unui singur actor care se transformă continuu în alt personaj, într-o succesiune halucinantă. Miliardar de carton, muncitor pe șantier, bancher, pensionar, producător de film sau profesor – acestea sunt doar câteva dintre cele 13 personaje pe care Florin Piersic jr le aduce în lumina reflectoarelor.

Freak Show a fost prezentat cu succes publicului român din Germania (Koln), Canada (Toronto, Calgary, Ottawa, Moreal), Belgia (Bruxelles – Centrul Cultural Bozar), Franța (Toulouse – Theatre de la Comedie), Marea Britanie (Londra – Leicester Square Theatre) și a primit aplauze îndelungi din partea spectatorilor care au umplut sala Operei Naționale din Timișoara și a Operei Naționale din Cluj Napoca.

EXEUNT 

O creație colectivă realizată în perioada aprilie-mai 2020 și coordonată de regizorul Bobi Pricop, EXEUNT spune povestea a șase oameni care așteaptă de mult timp, în locuințele lor, un viitor în care se vor putea întâlni și vor fi împreună.

Singurătatea se adâncește și scoate la iveală nostalgii, anxietăți, frici. Însingurarea îi forțează să descopere noi moduri de exprimare, la care apoi vor fi nevoiți să renunțe.

După texte de Lavinia Braniște, cu o muzică creată de Eduard Gabia și un video design conceput de Dan Basu, EXEUNT îi are în distribuție pe  actorii Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Hodade, Lucia Marneanu, Lucian Teodor Rus și Adonis Tanța. 

Ce înseamnă „exeunt”?

Exeunt (lat. exeo – ei/ele ies, folosit frecvent ca indicație pentru ieșirea din scenă a unui grup de actori) va fi pentru ei ieșirea din intimitate. Drumul către un viitor împreună e o redescoperire a lumii, o călătorie de la o minte prăbușită în sine la o minte colectivă, un traseu la capătul căruia, într-un spațiu comun, componentele unui același organism se vor lega, rând pe rând, una de cealaltă.

Spectacolul produs de teatrul independent clujean REACTOR de creație și experiment se difuzează astăzi, de la ora 20:00, în regim gratuit, dar dacă doriți să susțineți sectorul cultural independent vă puteți cumpăra un bilet aici: https://bit.ly/exeuntreactor

ABSOLUT!

În cadrul celei de-a doua ediții a festivalului VERSUS, organizat de Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, a cărei tematică din acest an se axează pe comparația dintre teatrul de stat și cel independent, va avea loc difuzarea spectacolului ABSOLUT!, regizat de Alexandru Dabija.

Dramatizarea textului Ivan Turbincă de Ion Creangă este adusă pe scenă de actorul Marcel Iureș. One-man show-ul produs de teatrul Act  este difuzat gratuit începând cu ora 19:00 pe canalul de Youtube al Teatrului Anton Pann. 

ARTICOLE SIMILARE

O nebunie cu stil

Mindfulness erotic: puteți obține un orgasm prin meditație?

Andreea Damian

ONE NIGHT GALLERY LOVE RIZI deschide publicului Grădina TVR Molière printr-o expoziție de new media art

Andreea Damian

In 2016 se poarta agendele din piele

realitatea

Reading quiz: Ana Ularu

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Scrie un comentariu