Tabu
Image default
lifestyle

Teatrul Act sărbătorește 10 ani de la înființare

Amenajat într-un fost beci al Securității, Teatrul Act, instituție legată prin cordon ombilical de numele lui Marcel Iureș (foto), la ora aceea actorul nostru “de export”, a primit la înființare girul unor actori de clasă mondială, precum Dame Judi Dench și Vanessa Redgrave. Sărbătoarea va ține mai multe zile, ca-n povești, fiind programate între 14 și 19 octombrie spectacole de teatru și concerte de jazz. Vor fi prezentate producțiile care au dat faimă teatrului precum “Capra sau cine e Sylvia?”, de Edward Albee, în regia lui Alexandru Dabija, “American Buffalo”, regia Cristi Juncu, “Bash. O trilogie contemporană” de Neil La Bute, în regia lui Vlad Massaci, “Nasul”, dramatizare după Gogol, în regia lui Alexandru Dabija, sau “Åžefele” de Werner Schwab, regizat de Sorin Militaru.

Nu putea lipsi din programul festiv “Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, în regia lui Alexandru Dabija, de departe cel mai mare succes și cel mai longeviv spectacol al Act-ului, care se joacă de mai bine de șapte ani, având 250 de reprezentații la activ și un premiu UNITER pentru Marcel Iureș la categoria Cel mai bun actor, în 2002. “Creatorul de teatru” se va juca pe 14 octombrie. Spectacolul este, după cum l-a descris Dabija, “o meditație comic amară asupra vremurilor pe care le trăim”. Referindu-se la distribuirea lui Iureș în rolul actorului Bruscon care se rupe de teatrul de stat, proclamându-și independența artistică, regizorul a declarat că nu exista un moment mai propice în arta românească pentru a vorbi despre actor și nu exista un actor mai potrivit pentru a vorbi despre teatru decât cel mai “ajuns” actor român al momentului.

Pentru a marca un deceniu de existență se va lansa albumul “Act – 10 ani, o istorie subiectivă”, un proiect coordonat de criticul de teatru Marina Constantinescu, și se va proiecta documentarul realizat de Cătălin Åžtefănescu, “Act – 10 ani”, dedicat actorilor, oamenilor din spatele scenei, dar și spectatorilor de la Teatrul Act.

La aniversarea teatrului vor fi prezenți și invitați străini – Joyce Nettles, director de casting ce a colaborat cu importanți regizori britanici și nu numai, Elisabeth Kindler, print producer pentru cotidianul austriac “Heute”, și Jeremy Conway, unul dintre cei mai cunoscuți agenți de actori din Marea Britanie, care i-a impresariat pe Anthony Hopkins, Allan Rickman și pe Marcel Iureș însuși.

Citeste integral acest articol pe Cotidianul.ro

ARTICOLE SIMILARE

Prima galerie de artă modernă 100% virtuală

realitatea

Fapta care te face om

realitatea

Doi ani de la disparitia MADALINEI MANOLE

Ce mult a slabit Andreea Marin! Uite cum arată acum

Hilary Swank, goală în fața copilului

realitatea

Exclusiv Tabu.ro: interviu cu modelul Ayann Radu-Alexandru

realitatea

Scrie un comentariu