Tabu
lifestyle

Tema pentru vacanta: dezvoltarea creativitatii celui mic

Este foarte important, inainte de toate, sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte anumite abilitati si insuri deprinse in timp si cu care s-a nascut sau chiar sa il ajuti isi descopere un anumit talent. Dezvoltarea creativitatii este unul dintre cele mai importante obiective pe care trebuie sa le ai in vedere, in cresterea copilului.

Pentru ca a venit vacanta de vara, este bine sa profiti de timpul liber al celui mic si, implicit, de timpul tau si sa castigi din acest aspect. Mai exact, sa ai in vedere anumite activitati pe care le poti face impreuna cu cel mic.

Activitati de vara care ii pot dezvolta creativitatea celui mic

Creativitatea celui mic poate fi blocata de o serie de factori, dar acest lucru nu inseamna ca ii lipseste doza de imaginatie si ca nu poate fi stimulata, inca de mic copil. Iata cateva activitati interesante pentru cel mic si de care se poate bucura in timpul verii:

  1. Pictura si desenul

Poate ca sunt printre cele mai banale activitati si poate ca ti se par destul de inutile, dar arta picturii si desenului poarta copilul in cele mai creative parti ale mintii. Culorile, desenele de referinta, contururile, sabloanele il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte creativitatea si, la varste fragede (prescolarii), ii ajuta sa perceapa realitatea, dupa felul cum gandeste si simte. Copilul reuseste sa dea o semnificatie obiectelor si persoanelor din jur si reuseste chiar sa le contureze functii si roluri. Tu ca parinte trebuie sa indrumi copilul catre desene si obiecte concludente pentru dezvoltarea creativitatii si evolutia educationala armonioasa. Poti incepe prin a ii pune sa deseneze obiectele cele mai uzuale si persoanele cu care ia contact direct si care au un rol definitoriu in viata sociala (parinti, frati, bunici, invatatoare/educatoare, medici, politie, animale de companie etc.)

  1. Modelajul cu pasta polimerica

Un trend destul de cunoscut in randul copiilor, modelajul cu pasta polimerica, pe langa faptul ca este o activitate distractiva, este un mijloc de stimulare a creativitatii celui mic. Cum poate? In primul rand, pasta polimerica este o pasta cu o consistenta densa asemanatoare plastilinei, care se modeleaza usor si care, pentru a ajunge in stadiu final – un produs dur, care nu se sparge – are nevoie de un proces de coacere. Copiii pot obtine figurine, bijuterii, accesorii, pot decora diverse obiecte din sticla sau din metal. O activitate care ii ajuta sa isi modeleze propria creativitatea sub alte forme si ii ajuta sa isi dezvolte alte abilitati, precum spiritu de echipa, responsabilitatea, procurarea propriilor accesorii.

  1. Origami

Origami este un mijloc eficient si distractiv de a-si dezvolta creativitatea cel mic. Pe langa faptul ca se bucura de un timp frumos, acesta reuseste sa isi modeleze indemanarea si imaginatia. Il poti ajuta sa ilustreze personajele preferate din desenele animate sau alte animale si obiecte din jur. Pentru ca procesul de invatarea sa fie facil, este foarte important sa stii pasii pentru modelul origami pe care vrei sa il inveti pe copilul tau, astfel incat sa ii poti explica pe limbajul lui, pas cu pas, fiecare model. Cateva tutoriale pe youtube, hartie pentru origanmi de buna calitate, rabdare, imaginatie si mult entuziasm vor transforma casa intr-un atelier de origami si krafturi de hartie profesional.

Prin aceste activitati, copiii se impun ca fiinte libere, care incep sa cunoasca progresiv realitatea prin propria perceptie si simtire, iar arta le este prietena, cu mult inainte ca aceasta sa inceapa sa ii fie predata la scoala. Faptul ca desenele, modele din plastilina, din hartie sau din pasta polimerica prind contur si pot fi reprezentate mai aproape de realitate se arata a fi o activitate de succes.

ARTICOLE SIMILARE

Madonna și greșelile vestimentare

realitatea

VUNK: “Am putea colabora cu Ştefan Bănică şi Horia Brenciu într-un film SF”

Mel B, aproape goală pe scenă

realitatea

Colecţia de artă a lui Michael Jackson valorează aproape 1 miliard $

realitatea

Galliano a fost acționat în instanță, dar neagă acuzațiile de antisemitism

realitatea

Carmen Secăreanu

realitatea

Scrie un comentariu