Tabu
HEALTHSlider

Terapii complementare – Baile aromate

Se stie ca pielea este unul dintre organele noastre de simt cu rol deosebit in mentinerea sanatatii intregului organism. Exista mai multe variante de terapie pentru piele, printre care si baile aromate, de aceea va dam cateva retete pentru acestea. Pe langa baile cu apa de izvor, cu apa de mare, cu aburi, totale sau partiale, baile aromate sunt folosite din vechime pentru tratarea sau ameliorarea unor boli.

Pentru aceste bai se folosesc plante cu un continut mare de substante aromate, cum ar fi: cimbrisorul, musetelul, menta, rozmarinul, mugurii si acele de conifere, coada soricelului, sovarvul, sunatoarea, ienuparul etc. Ca si celelalte tipuri de bai si baile aromate pot fi partiale sau totale. Aceasta terapie este contraindicata persoanelor care au afectiuni cardiovasculare sau celor care sufera de alergie la una din plantele enumerate mai sus.

terapii-complementare-baile-aromate1Cum se procedeaza

Se face mai intai o infuzie foarte concentrata din planta aleasa: peste 1 kg planta uscata se toarna 5 litri de apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa la infuzat pana cand se raceste, apoi se strecoara. Aceasta infuzie se toarna in vana, in apa de baie care trebuie sa aiba temperatura de cel putin 35 de grade. Bolnavul intra in apa si apoi este acoperit pana la gat cu o bucata mare de plastic ce trebuie sa acopere si vana in intregime. Este important ca aburii sa nu iasa, pentru ca uleiurile eterice vindecatoare ce se degaja trebuie sa stea cat mai mult timp in contact cu corpul sau. Baia aromata nu trebuie sa dureze, totusi, mai mult de 15-20 de minute. Dupa o astfel de baie, corpul nu se sterge, bolnavul imbraca un halat si sta intins, acoperit, cel putin o ora.

terapii-complementare-baile-aromate2Baie cu cimbrisor salbatic

Aceasta baie este potrivita pentru toti cei care se simt obositi, stresati, fara chef de viata. Se recomanda si copiilor care nu au pofta de mancare, celor slabuti si subnutriti. Batranii reumatici o pot folosi, de asemenea. Pentru o mai buna reusita, cimbrisorul se lasa la macerat in apa, timp de o noapte. Apoi se incalzeste si se strecoara in apa de baie.

FOARTE IMPORTANT: apa din vana trebuie sa se ridice doar pana sub zona inimii.

Baie cu ienupar

Aveti nevoie de 400-500g boabe de ienupar sau 50ml ulei de ienupar de la farmacie. Boabele se fierb timp de 20 de minute, in 3 litri de apa, pentru a obtine un decoct, apoi se strecoara si apa se adauga in vana. Acest concentrat se fierbe cu vasul acoperit.

Baia cu ienupar se recomanda pentru stari gripale, raceli, reumatisme.

Baie cu musetel

Este recomandata in toate bolile de piele, in inflamatii ale vezicii urinare, cistite, hemoroizi. Are rol detoxifiant. Catifeleaza pielea si-i asigura un PH natural.

terapii-complementare-baile-aromate3Baie cu muguri, conuri si ace de conifere

Pentru aceasta baie trebuie mai intai sa puneti la fiert 1 kg de conuri, muguri si ace de conifere in 3 litri de apa. Sunt de preferat cele de molid. Lichidul rezultat se strecoara in apa din vana.

Aceasta baie este recomandata in cazul celor care sufera de reumatism, stari gripale, raceala.

Baie cu sunatoare

Puteti folosi 100g planta uscata la 5 litri apa sau doi – trei pumni de planta verde, pentru a obtine un macerat la rece, in timp de 12 ore, pe care il turnati in apa calda din vana. Sunatoarea este recunoscuta pentru rolul ei antidepresiv. Baia cu sunatoare este folositoare in caz de agitatie, insomnie, depresie, stare de nervozitate inexplicabila.

Baie cu coada soricelului

Preparati un macerat la rece din 100g planta uscata sau trei pumni de planta verde, la 5 litri de apa. Dupa 12 ore strecurati lichidul obtinut, incalziti-l si turnati-l in apa din vana. Aceasta baie se recomanda in caz de afectiuni renale, boli ale pielii, epuizare.

Baie cu menta

Puteti folosi planta sau ulei extras, care se gaseste la farmacii naturiste.

Este o baie care invioreaza, da buna dispozitie si trateaza si afectiuni ale pielii.

Baie cu rozmarin

Pentru ca rozmarinul se gaseste mai greu, puteti folosi in loc de planta, ulei procurat de la farmacie. Acesta se toarna in apa din cada. Baia cu rozmarin este recomandata celor care au dereglari hormonale, persoanelor obosite, diabeticilor. Se spune ca rozmarinul trezeste imaginatia si da pofta de lucru, asa ca daca vreti sa fiti activi, faceti o astfel de baie cu rozmarin.

Baie cu flori de fan

Prin flori de fan se intelege ceea ce rezulta dupa scuturarea fanului depozitat intr-un pod, de exemplu. Sunt bucati mai mici din plante si ierburi care raman pe podea dupa scuturarea fanului din locul respectiv. Taranii de la munte, unde plantele medicinale nu sunt poluate, va pot ajuta sa faceti rost de flori de fan pentru o cura de cateva bai. Acestea sunt deosebit de reconfortante, aromate de la toate plantele zonei si pline de virtuti vindecatoare pentru un numar mare de afectiuni. Mai ales reumatii ar trebui sa faca bai cu flori de fan. Rezultatele apar imediat dupa primele bai.

Ca sa completati efectul plantei pe care ati ales-o pentru baia aromata, preparati o infuzie din aceeasi planta, pe care indulciti-o cu miere si beti-o cat timp stati in repaus, acoperit, dupa baie.

Baile aromate se pot face in orice sezon, dar vara este perioada cea mai potrivita pentru ca se gasesc la indemana plantele. Iarna puteti sa le inlocuiti cu uleiuri cumparate din farmacie.

Vezi si: 

http://www.tabu.ro/terapii-complementare-mierea-si-produsele-stupului/ 

http://www.tabu.ro/terapii-complementare-silvoterapia/ 

http://www.tabu.ro/plantele-decorative-sunt-benefice-pentru-sanatate/

ARTICOLE SIMILARE

Andra și Raluka, la cuțite. Ce s-a întâmplat între cele două

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 12 iunie!

realitatea

Carlsberg va înlocui inelele din plastic pentru cutiile de bere cu clei reciclabil

realitatea

Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă începi să bei suc de morcovi

Andreea Damian

Momente dramatice pentru Sandra Bullock. Iubitul ei, Bryan Randall, a murit la doar 57 de ani

Andreea Damian

Dora Maar nu mai este „Femeia care plânge” a lui Picasso

Andreea Damian

Scrie un comentariu