Tabu
HEALTH

Testare gratuită pentru virusul HIV și hepatite la trei spitale din Capitală

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, alături de Primăria Municipiului București, în parteneriat cu ARAS, au lansat recent primul proiect din România pentru testarea rapidă în camerele de gardă și urgență, pentru HIV, Hepatita B și C. 

Un program care include trei spitale din Bucureşti – Spitalul ”Victor Babeș”, Spitalul ”Sfântul Stelian” și Spitalul Colțea – prevede testare gratuită și anonimă pentru depistarea virusului HIV și a virusurilor hepatitei, transmite News.ro.

Proiectul a fost lansat în urmă cu aproximativ trei săptămâni și se adresează persoanelor care vor să se testeze, fără a fi asigurate. Singura condiție este ca persoana care se testează să aibă minimum 18 ani.

”E un test rapid, din sânge capilar, din deget. În 15 minute ai rezultatul. Acest test poate determina o atitudine terapeutică care să-ți salveze, practic, viața”, a explicat, luni, la Medika Tv, medicul Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeş” din Bucureşti.

Ea a subliniat că nu este nevoie de bilet de trimitere, datele pacienților nu sunt introduse în bazele de date ale spitalelor, iar marele beneficiu constă în faptul că o boală depistată la timp poate fi mult mai ușor tratată.

”Eu cred că tipul acesta de testare, cu o finanțare adecvată, ca să fie mai mult decât un proiect, ar putea asigura pe viitor diagnostic complet și tratament pentru mult mai mulți pacienți, cu păstrarea stării lor de sănătate pe mai lungă durată”, a adăugat medicul.

Programul de funcționare al centrelor de testare

Persoanele care doresc să se testeze gratuit se pot adresa spitalelor în următorul interval orar: 

• Spitalul Clinic Coltea – Ambulatoriu Integrat: 08:00-19:00 (L-V) și CPU: 08:00-19:00 (zilnic);

• Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian”- Camera de gardă: L-V, 10:00-15:00 (cu excepția sărbătorilor legale);

• Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”- Camera de garda, Pavilion A și B4: L-V, 08:00-15:00;

Cum se efectuează testarea rapidă anti HIV și anti hepatite

„E un test rapid, din sânge capilar, din deget. În 15 minute ai rezultatul. Acest test poate determina o atitudine terapeutică care să-ți salveze, practic, viața”, a explicat medicul Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeş” din Bucureşti. Ea a subliniat că nu este nevoie de bilet de trimitere, datele pacienților nu sunt introduse în bazele de date ale spitalelor, iar marele beneficiu constă în faptul că o boală depistată la timp poate fi mult mai ușor tratată. „Eu cred că tipul acesta de testare, cu o finanțare adecvată, ca să fie mai mult decât un proiect, ar putea asigura pe viitor diagnostic complet și tratament pentru mult mai mulți pacienți, cu păstrarea stării lor de sănătate pe mai lungă durată”, a adăugat medicul. Rezultatul testării anti HIV durează aproximativ un minut. „Pentru că vorbim despre teste de screening, nu de diagnostic”, a venit cu explicații în plus Mihai Lixandru, președintele ARAS.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Care sunt riscurile folosirii aerului condiţionat

Andreea Damian

Există o legătură între infecțiile din timpul sarcinii și autismul copilului, spun cercetătorii

Andreea Damian

Se extinde lista medicamentelor compensate. Schimbări şi la concediile şi indemnizaţiile medicale

Andreea Damian

Mănâncă bine pentru a dormi bine – 10 sfaturi de la specialiști

Andreea Damian

6 SOLUȚII PENTRU A COMBATE DEPRESIA SEZONIERĂ

Andreea Damian

Alimentele care sunt cu adevărat eficiente împotriva constipației

Andreea Damian

Scrie un comentariu