Home > Health > Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer

Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer

cancer

Un simplu test de sânge poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer, adesea înainte de orice simptom, spun oamenii de știință. Ar putea ajuta la diagnosticarea tumorilor mai devreme, atunci când sunt mai ușor de tratat, speră experții.

Mai mult de 99% din rezultatele pozitive sunt corecte, spune echipa. Medicii îl folosesc în studiile cu pacienții, dar sunt necesare mai multe studii, spun ei în Annals of Oncology. Datele studiului sugerează testul poate fi folosit în detectarea unei boli în fază mai avansată decât în fază incipientă, dar acest lucru poate limita utilitatea sa.

Cum funcționează?

Testul urmărește modificări chimice cu privire la codurile genetice – ADN-ul fără celule – care se scurge din tumori în fluxul sanguin. Cercetătorii britanici au testat peste 4.000 de probe de la pacienți – unele cu cancer și altele fără cancer. Au fost incluse peste 50 de tipuri de cancer, cum ar fi intestinal, pulmonar și ovarian. Și în 96% din probe, testul a detectat cu exactitate tipul de cancer.

„Acest test de sânge pare să aibă toate caracteristicile necesare pentru a fi utilizate la scară largă, ca test de screening multi-cancer, a spus unul dintre cercetători, prof. Geoff Oxnard, potrivit BBC.

Articole asemanatoare
coronavirus
Chimioterapia în vremuri de pandemie
cancer
Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin ar putea salva 62 mil. de vieți în următorii 100 de ani
fumat
Niciodată nu este prea târziu să renunți la fumat. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor
cancer
Oamenii de știință au descoperit un nou tip de celulă care ar putea să vindece cancerul

Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer

by Andreea Damian   1 min
4