Tabu
CULTURESlider

The Queen’s Gambit – filmul despre șah, obsesie și traumă

Una dintre noutăţile de pe Netflix este miniseria The Queen’s Gambit, o produție proaspătă şi neașteptata, adaptare a lui Scott Frank după romanul omonim semnat de Walter Tevis ce a cucerit deja spectatorii şi criticii.

Nici nu ştii în ce gen să încadrezi serialul care este pe rând dramă, poveste despre dependență, obsesie şi traumă, fiecare latură potențându-se sau estompându-se pe parcurs cu o dinamică percutantă, şahul fiind sursa bucuriei, dar şi a comportamentului compulsiv.

La bază stă romanul cu același nume, scris de Walter Tevis și publicat în 1983, adaptat acum de creatorii seriei, Allan Scott și Scott Frank. Cel din urmă, pe lângă scenariu, este responsabil și cu regia întregii serii.

Călătoria spirituală a unei tinere

Personajul central este Elisabeth Harmon, o orfană pe care sistemul instituţionalizat nu o înfrânge, şi care îşi descoperă pasiunea pentru şah devenind campioană națională şi una dintre cele mai bine cotate şahiste ale lumii. Rolul este jucat de tânăra Anya Taylor Joy. Cu o figură interesantă şi carismatică, Anya Taylor Joy stăpâneşte magistral nuanţele şi ne dăruiește un personaj complex, care însă are o aparență inexpresivă, conducându-ne prin experienţele unei tinere obsedate de şah într-atât, încât asta pare să îi acapareze orice putinţă de a se bucura de viaţă.

Urmărită de trauma de a-şi fi pierdut mama biologică într-un accident de maşină, şi mama adoptivă din cauza unei maladii hepatice, Beth pare absorbită cu totul de lumea atât de competitivă a sportului minţii şi se aruncă în ea cu patima unui dependent fără viaţă socială, care experimentează abrupt şi episodic relaţiile. 

Serialul a devenit un fenomen global

Netflix a pus serialul Queen’s Gambit pe rețea pe 23 octombrie, devenind în mai puțin de-o lună un fenomen global. A devenit în perioada asta cea mai urmărită serie limitată din istoria Netflix. De asemenea, au explodat și căutările despre șah pe Google.

Fiecare episod poartă denumirea unei tactici sau mutări pe tabla de șah, iar acest lucru este subtil reflectat în acțiunea filmului. Uneori în mod direct, în alte dăți doar o analogie.

Acțiunea se desfășoară în anii ’60, în timpul Războiului Rece, însă rivalitatea dintre americani și sovietici pare să fie doar în jocul de șah. Un joc de altfel dominat de bărbați, într-o lume în care femeile încă nu au pășit din plin.

ARTICOLE SIMILARE

Anamaria Prodan a cheltuit o avere ca să obțină o dantură de lux

Andreea Damian

Organul afectat de fumat în aceeași măsura ca plămânii

Andreea Damian

Actrița Sandra Bullock declară că și ea este o victimă a hărțuirii sexuale

Andreea Damian

New York: Salon Art+Design lansează un album de lux online cu coduri QR, conținut multimedia și expoziții virtuale

Ciocîrlan

Două divorțuri la Casa Regală în numai o săptămână. Regina e în stare de șoc!

Andreea Damian

NICOLETA LUCIU se saruta cu o femeie! FOTO

Scrie un comentariu