Tabu
HEALTH

Ți-e greu să te dai jos din pat dimineața? Poate fi semnul unei boli serioase

Pentru unele persoane, trezitul dimineața poate fi o tortură. Primele raze de soare și mirosul îmbietor de cafea nu par să le convingă să se dea jos din pat. Această lene poate fi determinată de prezența unei boli serioase, susțin oamenii de știință.

Acea stare care ne reţine atunci când ar trebui să ne dăm jos din pat dimineaţa se cheamă dysania. Dysania este un termen care trebuie folosit pentru a descrie incapacitatea cronică de a ne ridica din pat în dimineața.  Dar și cei care abia așteaptă să se culce seara suferă de dysanie.

Afecțiunea, numită și clinomanie (n.r. obsesia de a sta în pat toată ziua), nu este „recunoscută oficial” de specialiștii din medicină. Dar cei care susțin că suferă de dysanie spun că boala este reală. Această stare poate fi legată de problemele de sănătate mintală, cei care au raportat că suferă de dysanie, au deseori tulburări de depresie și anxietate.

Această boală ar putea fi, de asemenea, catalizatorul sindromului de oboseală cronică sau al fibromialgiei. Fibromialgia este o suferință non-inflamatorie care constă în durere cronică, difuz răspândită în tot corpul, asociată cu reducerea pragului durerii și prezența unor puncte specifice, dureroase la presiune și o  multitudine de alte simptome: oboseală, disfuncție cognitivă, tulburări de somn, anxietate, depresie, etc.

Semnul distinctiv al fibromialgiei este constituit de durerile musculare care se extind pe tot corpul. De obicei acestea sunt însoțite de:

  • Oboseală
  • Probleme cu somnul
  • Anxietatea sau depresie
  • Puncte sensibile specifice

Femeile cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta fibromialgie. Medicii nu sunt siguri de ce, dar femeile au de 10 ori mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune.

Cum îți dai seama, totuși, dacă suferi de dysanie sau nu? Cu un simplu test. Caută câteva cuvinte pe care le-ai asocia cu trezitul dimineața. Dacă îți vin în minte cuvinte precum „obositoare” sau „frustrantă”, probabil ești doar un leneș, ca mulți alții. Dacă dacă în minte vă vin cuvinte precum „anxietate”, „stres” sau „copleșitor”, atunci ar trebui să vă faceți câteva investigații psihologice.

Dacă vă este dificil să vă dați jos din pat dimineața, din orice motiv, există câteva lucruri pe care le-ați putea face pentru a evita acest lucru. În primul rând asigurați-vă că dormiți suficient. Dacă știți că trebuie să vă treziți mai devreme, mergeți la culcare la o oră rezonabilă. De asemenea, ar fi indicat să vă culcați mereu la aceeași oră, să reduceți consumul de cafeină și să faceți sport.

Dacă vă simțiți incapabili să vă treziți dimineața nu ar fi rău să vă vadă un medic.

 

ARTICOLE SIMILARE

Apă de gură naturală. Cum să o prepari la tine acasă?

Andreea Damian

Expunerea la chimicale în timpul sarcinii ar putea afecta plămânii copilului

Andreea Damian

Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei pastile și consumi alcool

Andreea Damian

Dieta cu bors si zer!

realitatea

Mici bucurii cu Cipi Stevia Zero Calorii!

realitatea

Acest exercițiu, efectuat timp de 12 minute în fiecare zi, încetinește declinul cognitiv

Andreea Damian

Scrie un comentariu