Tabu
HEALTHSlider

Tipul de cancer care face cele mai multe victime în Europa. România, cea mai mare creștere a ratei mortalității

Cancerul pancreatic ucide tot mai mulți europeni, rata mortalității fiind în creștere, sugerează noile cercetări. Potrivit studiului realizat de United European Gastroenterology, numărul deceselor provocate de această boală este în continuă creștere, acesta dublându-se în ultimii 30 de ani.

Mai exact, cancerul pancreatic ucide mai bine de 95.000 de persoane pe an, iar rata mortalității a crescut cu cinci procente în intervalul 1990-2016, potrivit dailymail.co.uk. asta înseamnă că acest tip de cancer face cele mai multe victime la nivel european.

Daily Mail a publicat o hartă cu țările în care a fost observată o răspândire a acestei maladii. Țara în care se înregistrează cele mai multe decese provocate de cancerul pancreatic este Ungaria, cu 12 decese la 100.000 de locuitori. La polul opus se află Cipru, unde există cel mai mic număr de îmbolnăviri (7,47 la 100.000 de locuitori).

În medie, rata mortalității a crescut cu 5 procente, dar câteva țări au înregistrat o creștere uriașă, precum România sau Cipru, cu 31%. Pe de altă parte, în Polonia, rata mortalității a scăzut cu 11 procente, și cu 7 procente în Belgia, Irlanda și Finlanda.

Cancerul pancreatic are cel mai scurt timp de supravieșuire după diagnosticare, din toate tipurile de cancer – doar patru luni și jumătate. Cunoscut și sub numele de „ucigașul tăcut”, simptomele sale sunt greu de identificat. Asta face ca diagnosticul să fie pus de cele mai multe ori când boala este într-un stadiu avansat.

Cu toate că face din ce în ce mai multe victime, specialiștii se plâng că finanțarea cercetării pentru acest tip de cancer este mult prea mică, de doar 2 procente, ceea ce împiedică găsirea unor soluții pentru a stopa evoluția bolii.

„Dacă vrem să ne opunem celui mai periculos tip de cancer, atunci trebuie să abordăm problema finanțării insuficiente în domeniul cercetării. Aici poate interveni Uniunea Europeană”, a spus profesorul Markus Peck  de la United European Gastroenterology.

Studiile au arătat că eliminarea bacteriilor din intestin și pancreas a încetinit dezvoltarea cancerului și a reușit să stimuleze celulele sistemului imunitar astfel încât acestea să lupte împotriva celulelor canceroase.

Statisticile NHS (n.r. Serviciul britanic de sănătate) spun că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, cele supraponderale sau obeze sau care suferă de diabet zaharat, pancreatită cronică sau ulcer gastric prezintă un risc crescut de a dezvolta boala. Cancerul pancreatic a depășit acum cancerul de sân devenind al treilea cel mai letal tip de cancer, după cancerul pulmonary și cel intestinal, spun experții.

ARTICOLE SIMILARE

Cum alegi cadourile pentru femei

Tabu Tabu

Oscar 2018. Nominalizaţii vor primi cadouri de 138.000 de dolari

Andreea Damian

Bărbat arestat în legătură cu moartea lui 2Pac, ucis în urmă cu aproape 30 de ani 

Andreea Damian

Amnezia după naștere. Iată de ce este un lucru bun pentru tine și copilul tău

Andreea Damian

(Auto)ficțiuni ⎢ Muzeul Țăranului Român

Ciocîrlan

Fosta asistentă a lui Mariah Carey susține că managerul vedetei a agresat-o fizic și a numit-o “târfă”

realitatea

Scrie un comentariu