Tabu
HEALTHSlider

Tipul de cancer care face foarte multe victime în rândul tinerilor europeni

Primul studiu care oferă o imagine de ansamblu asupra ratelor de incidență și mortalitate a cancerului de colon în Europa arată un fapt îngrijorător: incidența acestui tip de cancer este în creștere în Europa în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani. Dacă această tendință continuă, spun autorii raportului publicat în „Gut”, ar trebui să se caute noi metode de detectare a acestei maladii, pe baza screening-ului populației. Și până când cauza acestei situații este clarificată, cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam (Olanda) recomandă creșterea gradului de conștientizare în rândul experților din domeniul sănătății și identificarea factorilor asociați cu această tendință.

Cercetătorii au folosit datele a 143,7 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani din 20 de țări europene. Potrivit rapoartelor, Astfel, între 1990 și 2016, circa 187.918 de persoane au fost diagnosticate cu cancer de colon și rectal, înregistrându-se o creștere mai pronunțată a numărului de noi cazuri în ultimii ani.

În această perioadă, incidența cancerului colorectal a crescut la tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani – de la 0,8 cazuri la 2,3 cazuri la 100.000 de persoane. Cea mai mare creștere a fost între 2004 și 2016, cu 7,9% pe an. Pentru grupul cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani, incidența a crescut mai puțin.

Raportul specialiștilor olandezi arată că numărul de noi cazuri de cancer colorectal a crescut semnificativ în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani din 12 țări: Belgia, Germania, Olanda, Regatul Unit, Norvegia, Suedia, Finlanda, Irlanda, Franța, Danemarca, în timp ce în Italia s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri. În celelalte opt – Regatul Unit, Groenlanda, Suedia, Slovenia, Germania, Finlanda, Danemarca și Țările de Jos – numărul de cazuri a crescut semnificativ în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, dar ratele au scăzut semnificativ în Cehia.

Cancerul colorectal în rândul tinerilo este ereditar, iar cele mai multe cazuri sunt sporadice. În ultimul deceniu, numărul de noi cazuri de cancer colorectal a crescut în majoritatea țărilor europene, însă nu există o cifră clară în cazul pacienților tineri.

Simptomele cancerului colorectal

  • Tulburări de tranzit, cum ar fi diaree, constipație sau îngustarea scaunului, care durează mai mult de câteva zile
  • Sânge în scaun și sângerare rectală
  • Senzație de balonare
  • Crampe sau dureri abdominale (durere de burtă)
  • Senzație de oboseală ca urmare a anemiei
  • Scădere semnificativă în greutate, neintenționată

ARTICOLE SIMILARE

Refugiata din Sudan uimește lumea modei

Andreea Damian

Katy Perry își transformă testele rapide Covid-19 în cercei cu aur și diamante

Andreea Damian

Mandy Moore îl desființează pe fostul ei soț, Ryan Adams, acuzat de abuz emoțional și sexual

Andreea Damian

Greta Thunberg a fost numită “omul anului” de către revista Time

realitatea

Tudor Chirilă, schimbare de look înainte de Vocea României

Andreea Damian

Anna Wintour, șefa revistei Vogue, inspirată de Meghan Markle

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu