Tabu
Image default
lifestyle

TOP 10 Cele mai bune filme care au luat Oscarul pentru “Cel mai bun film străin”

Nu de putine ori, filmele nominalizate Oscarul pentru cel mai bun film strain sunt adevarate capodopere, de o valoare mult mai mare decat celelalte filme din competitie. In continuare, cele mai concludente exemple in acest sens.

10. Mar Adentro – Alejandro Amenabar/2004
Pornind de la un caz real și abordând problema delicată a eutanasierii, filmul lui Amenabar se pierde pe alocuri în poezie și patetism pentru a furniza, însă, cele mai convingătoare momente de zburat pe deasupra câmpiilor și pădurilor. Un bun reprezentant al filmelor preferate ale Academiei din ultimii ani.

09. Noapte Americană – François Truffaut/1973
Una din cele mai amuzante pelicule turnate vreodată despre cum e să faci un film – include o referință hilară la stilul italian/fellinian de a filma cu sunet ghid, doar pentru a dubla apoi în studio. Poți spune cifre în loc de cuvinte, atâta timp cât o faci cu suflet.

08. Das Leben der Anderen – Florian Henckel von Donnersmarck/2006
Ar putea fi un curs, inclusiv pentru regizorii/scenariștii/producătorii români, numit: Cum se face un film despre perioada comunistă. Povestea unui “securist” care realizează că este om și nu doar un angajat al STASI.

07. Farmecul Discret al Burgheziei – Luis Bunuel/1972
Un film ciudat în care înalta societate visează aberant și se chinuie să ia cina. Un miracol pentru simplu fapt că o asemenea peliculă a putut sa ia Oscar. Alte vremuri…

06. Todo Sobre Mi Madre – Pedro Almodovar/1999
Filmul lui Almodovar este un fel de lecție din care ar trebui să învățăm că oricine are dreptul de a fi părinte atâta vreme cât își iubește copilul și că, dacă vrea, orice copil are dreptul să își cunoască părinții, indiferent de condiția acestora.

05. Fanny si Alexander – Ingmar Bergman/1983
Ceea ce trebuia să fie ultimul film al lui Bergman și, slavă Domnului, nu a fost, rămâne ca o impresionantă operă de  peste cinci ore (în varianta TV) în care viața de familie burgheză din Suedia începutului de secol 20 apare în toată culoarea, frumusețea și poezia ei (poezia include melancolia și depresia).

04. 8 1/2 – Federico Fellini/1963
Oferind material vizual pentru advertisingul produselor italiene de aproape 50 de ani încoace, 8 ½ spune povestea unui regizor care nu știe dacă mai are ceva de zis. Sursa de inspirație și pentru musicalul “Nine” de anul trecut, “8 ½” rămâne în istoria cinemaului ca unul dintre cele mai inteligente pelicule despre creație și creatori.

03. Cinema Paradiso – Giuseppe Tornatore/1989
Un film considerat de toí cinefilii un fel de madlenă a lui Proust și, în același timp, metoda cea mai potrivită pentru a arăta cum o viață de om se învârte în jurul cinematografiei.

02. Noptile Cabiriei – Federico Fellini/1958
Al doilea din cele patru Oscaruri pentru film strain obținute de Fellini de-a lungul timpului, Cabiria spune povestea unei prostituate cu suflet de aur, care ar face orice pentru iubire, inclusiv greșeli mari ca inima ei.

01. La Vita E Bella – Roberto Benigni/1998
Filmul lui Benigni a plăcut tuturor și i-a emoționat pe toți cei care l-au văzut. Dacă ar fi să rezumăm această capodoperă într-un singur cuvânt, acesta ar fi SPERANÅ¢Ă. Pentru că tot ce se întâmplă în “La Vita E Bella” te face să uiți că răul există.

ARTICOLE SIMILARE

Christian Louboutin debutează ca regizor – VEZI FILMUL

realitatea

Anamaria Marinca, printre cei mai buni actori din 2008, potrivit The Telegraph

realitatea

Barmaniada desemnează sommelier-ul anului

realitatea

Lady GaGa își pierde creativitatea prin vagin

realitatea

Plina de vergeturi! Uite-o pe Rihanna fara Photoshop

Ghici cine s-ar putea să joace alături de Tom Hanks

realitatea

Scrie un comentariu