Tabu
lifestyle

TOP 10 cele mai mediatizate evenimente din istorie

10. Revoluția din 1989 a ținut, practic, toată România în fața televizoarelor. Mai puțin pe cei care au ieșit în stradă să lupte pentru libertate. Evenimentul a fost și în atenția presei internaționale, Revoluția Română ajungând rapid pe toate marile posturi TV din lume, dar și pe prima pagina a unor publicații de prim nivel, cum ar fi New York Times sau Paris Match. Imaginile TVR cu Ceaușescu fugind cu elicopetrul sau cele cu execuția celor doi dictatori se regăsesc în arhivele tuturor televiziunilor mari din lume.

09. Vestea că Lehman Brothers a dat faliment nu a însemnat prea mult pentru populația planetei care nu e pasionată de economie. Pentru ceilalți, a însemnat un coșmar trăit pe bune, egal cu o criză globală cu efecte extrem de grave. Abia când și Merrill Lynch, Fannie Mae, Freddie Mac și Washington Mutual și-au anunțat falimentul lumea a început să se întrebe ce se întâmplă. Åži a aflat că e criză. Din septembrie 2008 și până acum, criza economică a fost și este la ordinea zilei. Milioane de ore de dezbateri și explicații televizate, milioane de oameni rămași în stradă, milioane de salarii reduse și milioane de vise sfărâmate. Cam ăsta ar fi rezumatul efectelor crizei, unul dintre cele mai dezbătute subiecte al deceniului.

08. 9 noiembrie 1989 este o dată sinonimă cu "Căderea Zidului Berlinului". Imaginile cu nemții care dărâmau zidul au făcut imediat înconjurul lumii, iar cei mai mulți dintre telespectatori au crezut că zidul a fost în totalitate pus la pământ. De fapt nu a fost așa și doar porțiuni din puncte strategice au fost dărâmate inițial. De altfel, în săptămânile următoare, autoritățile din Germania de Est au încercat în repetate rânduri să îl repare, dar fără succes. Două detalii amuzante legate de căderea zidului ar fi că civilii care s-au apucat să-l demoleze au fost numiți "Mauerspechte"(ciocănitorile de zid), iar în perioada care a urmat căderii, germanii din est circulau mult mai ușor dintr-o parte în alta decât cei din vest.

07. Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy este unul dintre cele mai incredibile momente surprinse vreodată de camera de luat vederi. Incidentul a avut loc în Dallas, Texas, pe 22 noiembrie 1963 la ora 12.30. Kennedy a fost împușcat de două ori, o dată în umăr și apoi în cap. Întreagă Americă a rămas șocată de asasinat, mai ales că John F. Kennedy era un președinte extrem de iubit. În al doilea rând era extrem de tânăr. La cei 46 de ani, JFK este președintele american care a murit cel mai tânăr. Secvențele cu moartea președintelui au fost urmărite până azi de peste 2 miliarde de oameni. Moartea a fost pusă pe seama lui Lee Harvey Oswald care a negat acuzațiile, dar care nu a mai apucat să se apere pentru că a fost ucis, la rândul lui.

06. Apollo 11 este numele navetei spațiale care a transportat primul om care urma să calce pe Lună. Neil Armostrong și Edwin Aldrin sunt primii, și din câte știm noi, singurii oameni care au pășit pe Lună, iar acest lucru a putut fi văzut la televizoarele de pe întreaga planetă pe 16 iulie 1969. Cuvintele lui Armstrog "un pas mic pentru on, un pas mare pentru omenire", au fost ascultate în ultimii 40 de ani de peste 1,5 miliarde de oameni, iar imaginile cu primul om care pășește pe Lună sunt unele dintre cele mai cunoscute din istorie.

05. Papa Ioan Paul al II-lea a fost, cu siguranță, cel mai iubit papă din istoria omenirii. Moartea sa, survenită pe 2 aprilie 2005 n-a fost o simplă știre, ci un motiv de tristețe pentru mai bine de un miliard de oameni din întreaga lume. Zeci de mii de oameni s-au strâns aproape instaneu în Piața Sfântul Petru din Roma imediat după ce Vaticanul a anunțat faptul că starea de sănătate a papei este extrem de gravă în urma unui șoc septic. Papa Ioan Paul al II-lea a ținut să moară la Vatican, fapt pentru care nici nu a fost transportat la vreun spital, iar ultimele sale vorbe au fost "Lăsați-mă să plec spre casa Tatălui". Funeraliile papale au fost un adevărat eveniment mediatic, la aceastea luând parte patru regi, cinci regine, șaptezeci de șefi de state sau premieri și 14 lideri ai altor religii. Atenția tuturor a stat pe Vatican până pe 19 aprilie când a fost ales succesorul la scaunul papal, Benedict al XVI-lea.

04. Dezastrele naturale au stârnit dintotdeauna interesul maselor, iar tsunami-ul din 26 decembrie 2004 este cel mai devastatoare calamitate naturală amplu mediatizată. Peste 230.000 de oameni și-au pierdut viața după ce un val tsunami cu înălțimi de până la 30 de metri a lovit coastele a 14 țări. Valul a fost cauzat de un cutremur subacvatic cu magnitudinea de 9.1 pe Richter și care este cunoscut drept cel mai lung cutremur cunoscut de om. A durat undeva între opt și zece minute și toată planeta s-a zgâlțâit puțin. Imaginile din timpul tsunami-ului au strâns, pe langă miliardele de oameni care le-au văzut la televizor, un total de alte 2.5 miliarde de vizualizări online.

03. Moartea lui Michael Jackson a fost știrea anului 2009. Pe 25 iunie a încetat din viață cel mai mare star al zilelor noastre, comparat doar cu Beatles și Elvis. Moartea a șocat pe toată lumea mai ales că Michael pregătea o serie de 50 de concerte pe care toată lumea le aștepta cu sufletul la gură. Åžtirea conform căreia Jackson a fost dus în comă la spital a ajuns în doar câteva secunde pe toate posturile de televiziune importante din lume, dar și pe absolut toate site-urile de socializare sau de știri. Vestea morții a apărut pentru prima dată de tmz.com. Timp de două zile americanii doar asta au văzut la televizor, iar în România spațiile acordate subiectului au depășit zeci de ore pe toate posturile de televiziune și radio. Åžtirile despre moartea megastarului, urmările acesteia și medicul Conrad Murray apar în continuare în flux continuu chiar și în ziua de azi.

02. Dispariția tragică și prematură a Prințesei Diana de Wales a fost un șoc pentru întreaga omenire. Supranumită "Prințesa inimilor", Lady Di era la momentul morții una dintre cele mai iubite persoane de pe planetă datorită acțiunilor catritabile pe care le conducea și felului ei extrem de natural și simplu de a fi, opus rangului regal. Diana a murit în urma unui accident de mașină în Paris, produs din cauza vitezei excesive. La momentul respectiv Diana încerca să scape de zecile de paparazzi care o urmăreau. În accident au murit și iubitul Prințesei, controversatul Dodi Al-Fayed și șoferul acestora, Henri Paul. Înmormântarea Prințesei Diana a fost unul dintre cele mai urmărite evenimente din toate timpurile. Audiența globală indicând un număr de 2,5 miliarde de oameni care au urmărit funeraliile la televizor, de aproximativ patru ori mai mulți decât cei care îi văzuseră nunta cu Prințul Charles.

01. Când un avion de linie plin cu pasageri se lovește de unul dintre cei mai faimoși zgârie-nori de pe pământ, e breaking news. Când două avioane se lovesc e deja una dintre cele mai importante știri din istorie. Pe 11 septembrie 2001 cele mai sângeroase atacuri teroriste din istorie au țintuit întrega lume în fața televizoarelor. La ora locală 8.46 un avion de linie s-a lovit de unul dintre cele două turnuri World Trade Center din New York și toată lumea credea că este vorba de un accident. Dar când, 17 minute mai târziu, un alt avion a lovit cel de-al doilea turn, întreaga omenire s-a gândit la un atentat. Atacurile de la 11 septembrie au fost cam singura știre care a rulat la televizor vreme de trei zile. A fost unul dintre puținele momente în care chiar și televiziunile generaliste și-au întrerupt programul obișnuit pentru a transmite live cursul evenimentelor din New York. Aproximativ 3000 de oameni și-au pierdut viața.

ARTICOLE SIMILARE

Megan Fox vrea să fie lesbiană în filme

realitatea

Mona Lisa avea colesterolul ridicat

realitatea

Britney Spears – prea slabă

realitatea

Lindsay Lohan, furioasă pe Katie Holmes

realitatea

Anamaria Marinca, printre cei mai buni actori din 2008, potrivit The Telegraph

realitatea

Angelina Jolie – copiii înaintea carierei

realitatea

Scrie un comentariu