Home > Agenda > TOP 10 cele mai scumpe scenarii din toate timpurile

TOP 10 cele mai scumpe scenarii din toate timpurile

Topul ce urmează e dovadă clară a faptului că un scenariu bine plătit nu înseamnă un film cu încasări colosale. De cele mai multe ori se întâmplă exact invers. E drept, uneori scenariştii cooptaţi sunt autorii unor capodopere, dar parcă asta tot nu justifică banii în condiţiile în care zeci de scenarii bune aşteaptă să fie puse pe peliculă.

10. A Knight’s Tale, 2001. Filmul a avut un buget de 56,5 milioane de dolari din care 2,5 milioane au ajuns la scenaristul / regizorul filmului, Brian Helgeland. Partea de 2 milioane şi jumătate este doar pentru prestaţia lui de scenarist. Pe scut, filmul urmăreşte povestea unui ţăran care devine mult mai mult. Protagoniştii sunt Heath Ledger şi Rufus Sewell. În Statele Unite filmul a strâns 65 de milioane de dolari.

09. Mozart and the Whale, 2006. Bugetul total al filmului a fost de 12 milioane de dolari din care mare parte, adică 2,75 de milioane s-au dus la scenaristul Ron Bass, cel care a scris şi celebrul Rain Man. Şi aici este vorba tot despre persoane cu dizabilităţi, adică povestea de dragoste dintre doi tineri autişti, dar savanţi. Filmul a fost un eşec total de casă, strângând în Statele Unite doar 36.000 de dolari.

08. The Pink Panther, 2006. “Facerea” Panterei Roz a costat nu mai puţin de 80 de milioane de dolari, iar Steve Martin a primit 3 milioane ca să rescrie scenariul. Povestea urmăreşte un detectiv care trebuie să dezlege misterele unei crime şi să găsească un diamant faimos care fusese furat. Încasările nu au fost deloc pe măsura aşteptărilor, adică vreo 82 de milioane de dolari în SUA.

07. Medicine Man, 1992. Cred că s-a tradus Vraciul la noi. Scenaristul Tom Schulman a devenit mai bogat cu 3 milioane de dolari după ce a vândut drepturile de autor. Costurile totale ale filmului au ajuns la 45,5 milioane de dolari, ceea ce era foarte mult în 1992. Cam despre ce este vorba? Un savant caută un tratament pentru cancer în junglă în timp ce se îndrăgosteşte de o femeie pe care o respinge, iar defrişarea masivă se apropie de ei. Rolul principal, Sean Connery.

06. Basic Instinct, 1992. În sfârşit un succes de casă. Joe Eszterhas, scenaristul filmului, a primit 3 milioane de dolari ca să scrie filmul care a transformat-o pe Sharon Stone într-o vedetă. Bugetul pentru “Basic Instinct” a fost de aproape 50 de milioane de dolari, iar încasările au fost de 118 milioane doar în SUA. Povestea o ştiţi cu toţii. O crimă zguduie Los Angelesul în timp ce Sharon Stone e sexy şi pare a fi dornică să facă sex cu oricine. Chiar şi cu Michael Douglas.

05. Eurotrip, 2004. Alec Berc, David Mandel şi Jeff Schaffer au primit 4 milioane de dolari din cele 25 cât a costat producţia filmului. Un fiasco bine plătit am putea spune pentru că în SUA Eurotripul a strâns doar 18 milioane de dolari. Povestea pe scurt: Aventuri europene cu adolescenţi americani.

04. Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, 2006. Will Ferrell şi Adam McKay au fost recompensaţi cu 4 milioane de dolari pentru scenariu. Costurile totale de producţie au fost de 72,5 milioane de dolari, iar încasările de 148 de milioane doar în State. Nu am văzut acest film, dar pare a fi vorba despre nişte piloţi de curse. În rolurile principale joacă Will Ferrell şi John C. Reily.

03. Panic Room, 2002. David Koepp a încasat 4 milioane pentru acest film, din care 1 milion a fost bonus. El mai scrisese înainte şi scenariul pentru Jurassic Park. Putem spune că a meritat toţi banii pentru că încasările au fost de 96 de milioane în SUA, iar costurile de producţie de doar 48 de milioane. Protagonista este Jodie Foster, care încearcă să îşi protejeze familia de nişte hoţi care îi intră în casă. Filmul e mult mai bun decât reiese din fraza anterioară.

02. The Long Kiss Goodnight, 1996. Încă un semifiasco. Shane Black a luat 4 milioane de dolari pentru scenariul acestui film care a costat, per total, 65 de milioane de dolari şi a avut încasări de 33 de milioane. E drept, Black avea notorietate după ce scrisese seria Lethal Weapon. În The Long Kiss Goodnight este povestea unei agente CIA, Geena Davis, care suferă de amnezie şi care îşi aminteşte trecutul ajutată de Samuel L. Jackson.

01. Deja Vu, 2006. Terry Rossio şi Bill Marsilii au încasat 7 milioane pentru scenariul filmului. Producţia a costat 75 de milioane de doalri, iar încasările în SUA au fost de doar 64 de milioane. Deja Vu, cu Denzel Washington în rolul principal este povestea unui bărbat care călătoreşte înapoi în timp pentru a preveni uciderea unei femei de care se îndrăgosteşte.

Foto: listverse.com


Comenteaza acest articol

TOP 10 cele mai scumpe scenarii din toate timpurile

by realitatea   3 min
0