Tabu
Image default
lifestyle

TOP 10 cele mai tari boli ale tuturor timpurilor

10. Poliomielita, cunoscută și sub numele de paralizie infantilă a ucis din 1916 și până astăzi peste 10.000 de persoane. Asta în mediile relativ civilizate, iar cum polio se simte cel mai bine prin diverse jungle în care nimeni nu stă să numere morții, decesele sunt în număr de cel puțin 100 de ori mai mare. Ce e haios la boala asta e că te simți rău (gen vărsături, febră, deliruri) până se instalează ea ca lumea, moment în care, dacă nu mori, nu mai simți nimic pentru că ești o mică legumă care își poate mișca doar ochișorii.

09.  Holera
e o boală destul de scărboasă, am putea spune. Pe lângă faptul că te simți oribil, (da’ când zic oribil, vreau să spun oribil) adică vomă agresivă și deshidratare instantanee, nici măcar nu poți să stai la pat! Pentru că trebuie să stai pe WC în continuu. Detaliul cel mai des vehiculat când vine vorba de holeră este diareea de o violență ieșită din comun care până sa te bage în mormânt, te țintuiește în toaletă. Holera a trimis, în mod murdar, dar spre o lume mai curată, aproximativ 12 mii de oameni.

08. Cam tot ce știe omul obișnuit despre Ebola e că e o boală gravă care te bagă în spital în câteva ore și în mormânt la un sfert de oră mai târziu. Cam așa și e!I se mai spune și febra sângerie, pentru că sângele iese efectiv din tine fiind incapabil să se coaguleze. Chinurile sunt groaznice, dar cum am mai spus, te cureți repede. Boala a apărut prin 1976 în Congo și a fost botezată după un râu din zonă(ce frumos!). Se transmite prin fluide corporale, dar și prin conjunctivită de-ți vine să umbli cu pleoapa protejată, mai ales că doar din 2000 încoace a omorât cam 160 de mii de oameni.

07.  Gripa ucide este o afirmație la fel de adevărată ca și fumatul ucide! Gripa asta normală, care de obicei se rezumă la suflatul mucilor în batistă, omoară cam 40 de mii de oameni în fiecare an și nimeni nu se mai crizează. Așa că dacă nu murim de gripă porcină, avem toate șansele să murim de o gripă banală care, cu siguranță, nu ne va duce în programele de știri. Alegerea ne aparține, la urma urmei!

06. Ciuma neagră, alintată și moartea neagră este una dintre cele mai letale pandemii care și-au dat concursul pe planeta noastră. Nu mai puțin de 75 de milioane de oameni au murit din cauza ei, fapt care îi conferă o oarecare notorietate. A apărut prin Asia, dar s-a răspândit și în Europa încpând cu anul de grație 1347. Ceea ce îi dădea un aer de distincție erau umflăturile pline cu puroi din zonele gâtului și inghinală care ajungeau la dimensiunea unei portocale. Victimele mureau, evident în chinuri groaznice.

05. Credeați că e ok să ai Variolă? Întrebați-l și pe Inimă de Corb Singuratic, unul dintre puținii supraviețuitori ai bolii, să vedem ce vă răspunde și el. Pentru că, inopinant, undeva prin secolul al XVI-lea, variola a scăzut populația Americii de la 12 milioane la 235 de mii și a mai omorât cam 60 de milioane de locuitori ai Europei printre care 5 regi. Åži asta doar în secolul al XVIII-lea! E? Mai vrei să faci variolă ca să nu te duci la muncă?

04. SIDA
, este, am putea spune o boală cam prefăcută. Singurele ei caracteristici distincte sunt leziunile care apar pe tot corpul pentru ca toată lumea să știe ce ai și să se ferească de tine! Altfel, SIDA nu face decât să înrătățească lucrurile și să agraveze orice boală care îi cade în brațe de așa natură încât și o banală durere de cap te poate băga pentru zile bune în spital. Sistemul imunitar varză este cealaltă caracteristică unică, dar uitasem! Din ’80 până azi vreo 30 de milioane de oameni au murit din cauza ei!

03.  Ca să nu vă panicați aiurea-n tramvai vă voi spune că și gripa spaniolă era tot nepoata lui H1N1, așa cum e și contemporana asta de gripă porcină! Ce e așa special la  spaniola asta? Faptul că între 1918 și 1919 a fost mult mai ucigătoare decât Primul Război Mondial. Studiile cele mai recente arată că a ucis aproape 100 de milioane de oameni pe tot globul. Ce e ciudat e că gripa spaniolă își alege acu grijă victimele, în speță băieți vânjoși care au fost sănătoși tun până la moarte!

02. Ciuma bubonică le-a dat de cap inclusiv vampirilor care nu mai aveau de unde suge sânge curat! Bubonica se manifestă cam ca soara ei mai minoră, ciuma neagră, doar că a fost mult mai eficientă și a omorât mai bine de o treime din populația Europei la vremea respectivă, adică mai bine de 250 de milioane de oameni. Se răspândea cu ajutorul puricilor care mușcau șobolani și apoi oameni (ce gusturi diversificate). Apoi și oamenii și puricii mureau, iar la 250 de milioane de oameni morți au murit cel puțin 20 de miliarde de purici! 1-0 pentru oameni!

01. Malaria
ar putea fi cu ușurință un nume de florăreasă din Ferentari, dar nu e! Ar fi fost mult prea simplu. Malaria face cam 3 milioane de victime în fiecare an, cei mai mulți fiind copii din Africa, cam 2800 pe zi. Nu vă spun că este transmisă de țânțarul anofel pentru că o să vă panicați și-o să deveniți un adepți iremediabili al Raid-ului. În schimb o să vă spun cum se manifestă. Simptome de gripă, febră anemie, urmate de două stadii cel puțin la fel de interesante: coma și moartea.

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai bine imbracate vedete de la Oscaruri

realitatea

Paul McCartney cântă chiar dacă e amenințat cu moartea

realitatea

Robbie Williams se însoară

realitatea

Zilele Bucurestiului la Muzeul Naţional de Istorie a României

Exclusiv Tabu.ro, Ep. I: Oana Zăvoranu vorbește despre operațiile la sâni

realitatea

Herbie Hancock aduce “The Imagine Project- in Romania!

realitatea

2 comentarii

Scrie un comentariu