Tabu
LIFESTYLE

Tradiția meselor de sărbătoare

Crăciunul reprezintă, în întreaga lume creștină, sărbătorirea Nașterii Domnului. Peste tot este marcată prin obiceiuri diverse, diferite de la țară la țară. În România, pregătirile încep cu ziua Ignatului, când se sacrifică porcii, iar copiii merg cu colindatul și primesc colăcei, covrigei, nuci și mere.

În Spania, însă, se mănâncă fructe uscate. Prin nordul Moldovei se pregătește masa de Ajunul Crăciunului cu mâncăruri de post. Simbolul Crăciunului este bradul, arbore-simbol, în majoritatea căminelor stă frumos împodobit cu lumânări, ghirlande și globulețe și, bineînțeles, turtă-dulce, bombonele de ciocolată și alte bunătăți-surpriză.

Acest obicei de a avea un brad de Crăciun, a apărut se pare, în Germania, la începutul secolului al VIII-lea. în 25 decembrie, familia engleză se adună la masa festivă și consumă tradiționala masă de sărbători: curcan cu castane, rață coaptă la cuptor și binecunoscuta budincă de prune.

Mult timp, în Ajunul Crăciunului se consumă doar rață la cuptor. În America, pregătirile de Crăciun încep foarte devreme. Prima zi importantă este pe­nultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day, Ziua Recu­noștinței.

În Finlanda în fața Catedralei, în fiecare an se ridică un pom de Crăciun de 30-40 de metri, împodobit cu mai toate bogățiile. După-amiaza se aprind lumânări în cimitire. Seara, în familiile cu copii sosește cu multe cadouri Moș Crăciun. De Crăciun se mănâncă șuncă sau curcan, cartofi, morcov, pate de ficat, orez care conține o singură migdală. În Canada, sunt tradiții diverse, provenind din mai multe culturi: franceză, germană, engleză, și cea a indienilor inuit. Acest amestec generează o diversitate remarcabilă a tradițiilor și obiceiurilor.

Pentru francezii canadieni, cel mai important preparat este plăcinta cu carne, „la tourtiere“. Ea este însoțită de o supă tradițională, sosuri, brânzeturi, patiserie, prăjituri cu fructe, gogoși. Canadienii englezi sărbătoresc Crăciunul având pe masă gâsca friptă sau friptura de vită și budinca de prune. Cele mai apreciate dulciuri sunt așa-numitele Chicken Bones și Barley Roys, sunt rețete de peste o sută de ani care se prepară la fel și astăzi.

Masa tradițională pentru cubanezi conține friptură de porc, fasole neagră cu orez și plante tradiționale (yuca) sub formă de piure. În Spania, majoritatea preparatelor tradiționale sunt pe bază de fructe uscate: migdale în supă, nuci și migdale în prăjituri și semințe de pin în varză roșie.

Varza roșie nu lipsește din meniul de Crăciun, simplă, fiartă și aromată cu usturoi sau cu semințe de pin și stafide și stropită cu vin Riebera del Duero. Mulți spanioli mănâncă pește, de regulă prăjit, cu cartofi și ceapă și deco Dacă mesele la greci nu au ceva aparte, au în schimb două prăjituri tradiționale Melomakaronas, însiropată cu miere, și Kourabiedes, acoperită cu fulgi de zahăr.

Alimente pe masa de Crăciun

Se pare că Spania este țara în care masa de Crăciun se bazează cel mai mult pe alimente sănătoase. Astfel, în perioada Crăciunului, pe mesele spaniolilor predomină produsele „de pământ“, cum ar fi șofranul, uleiul de măsline sau oțetul de Jerez.

Majoritatea preparatelor tradiționale sunt pe bază de fructe uscate și semințe: migdale în supă, nuci și migdale în prăjituri și semințe de pin și de dovleac în varză roșie. Fructele uscate și semințele sunt o moștenire lăsată de arabii care au locuit în multe regiuni ale Spaniei timp de secole. Aceștia au schimbat mult bucătăria spaniolă, aducând mai multe produse, cum ar fi orezul, portocalele și, în special, migdalele.

Crăciunul, însă, nu poate fi conceput de spanioli fără pregătirea unei prăjituri tradiționale numite „touron“, din ciocolată, nucă de cocos, înghețată de praline, pastă de migdale, glazurată cu ciocolată, în combinație cu ulei de măsline, în loc de unt, fructe uscate, nuci și migdale întregi. În locul cozonacului nostru tradițional. Åži ca simplu experiment, încercați să umpleți cozonacii tradiționali cu semințe caramelizate sau simple.

ARTICOLE SIMILARE

Printesa Lia de Romania – misterul unei nasteri

realitatea

DRAMA prin care trece O VEDETĂ DIN ROMÂNIA. “Trăieşte doar datorită aparatelor, este în comă”

Andreea Berecleanu RUPE TĂCEREA! Vezi de ce a DIVORŢAT de Andrei Zaharescu

Cum arata Nicoleta Luciu in urma cu 14 ani!

Rochia de la Media Music Awards a Andreei Marin: «A făcut o greşeală gravă»

Prima declaratie a Biancai dupa ce a devenit mireasa!

1 comentariu

Scrie un comentariu