Tabu
LIFESTYLEWhat's hot

Traditii si obiceiuri de IGNAT / Secretele soriciului

Ne putem imagina Craciunul fara toate bunatatile preparate din porc? Sarbatoarea din 20 decembrie, inchinata Sfantului Ignatie al Antiohiei, este  cunoscuta in popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inatoarea. Se crede ca  in noaptea de Ignat porcii viseaza ca vor fi taiati.

De acum incolo nu se mai ingrasa, nu mai pun carne pe ei si nu mai mananca,  pentru ca si-au visat taierea. Singura activitate permisa in aceasta zi era  taierea porcului. Femeile insarcinate, de teama de a nu naste copii cu  infirmitati, respectau cu strictete interdictia de a lucra. Persoanele care  lucrau in aceasta zi, erau pedepsite de cea care patrona ziua: Inatoarea – o  femeie batrana, lacoma si urata. Potrivit credintei din popor, ea le ispiteste  pe femei sa lucreze, dupa care le opareste, scrie crestinortodox.ro.

Prin multe parti porcii sunt taiati in aceasta zi. O credinta musceleana ne  indeamna: “Chiar de n-ai taia un porc, taie cel putin o pasere: gaina, rata,  gasca; ori inteapa creasta la o gaina neagra ca sa dea sangele, ca asa e bine:  sa vezi sange in ziua de Ignat, ca numai atunci vei fi ferit de boale”.

La taierea porcului nu trebuie sa stea nimeni prin apropiere, dintre cei care  sunt milosi din fire, caci se crede ca porcul moare cu mare greutate, iar carnea  unui asemenea porc nu va mai fi buna. Cel ce taie porcul, nu trebuie sa stranga  din dinti, ca sa nu iasa carnea porcului tare si sa fiarba cu greutate.

Exista si obiceiul ca porcul taiat sa fie incalecat. Ion Creanga marturiseste  in “Amintiri din copilarie”: “La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia,  si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai  frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de  lei”.

…Delicatesa suprema a acestui festin ramane soriciul! Cel mai bun sorici e cel proaspat, de pe burta sau de pe capul porcului. Exista multe moduri de a-l prepara: fiert, fiert si tras la cuptor ca sa devina crocant, tinut in zeama de varza si de usturoi sau, chiar, piftie:

http://bucatarici.ro/cum-sa-faci-piftie-cu-sorici/

”Șoriciul este foarte caloric, are conținut mare de grăsimi și proteine,dar mai  mult proteine de calitate inferioară,cum e colagenul.E greu digerabil si nu e  indicat in cantitati mari, mai ales de cei care sufera de afectiuni  hepatice,biliare sau pancreatice” spune dr. Ionuț Ștefan, consultant în  nutriție.

Nutriționistul ne recomandă să dăm la o parte șoriciul și să  consumăm, în schimb pulpa sau mușchiul de porc deoarece, pe lângă cantitatea  marea de proteine mai conține și vitamine din grupul B și mult fier. La fel  ficatul care conține foarte mult fier și B-uri dar și nucleoproteine și de aceea  ca orice viscer e bine de evitat de pacienții cu gută.

”Șoriciul e la fel  ca pielea de la pui pe care majoritatea persoanelor o aruncă. Nu are valoarea  nutritivă a cărnii pentru că e făcut din țesut conjunctiv”, adaugă și  nutriționistul Corina Zugravu.

Dacă vreți totuși să mâncați șorici nu  exagerați și curățați-l foarte bine de grăsime.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: https://www.realitatea.net/

ARTICOLE SIMILARE

Hallmark își cere scuze pentru că a retras reclamele pentru cupluri LGBT

realitatea

3 stațiuni din Grecia renumite pentru tavernele cu specific pescăresc

realitatea

Mihaela Radulescu recunoaste ca si-a inselat partenerii: “S-a intamplat…”

DRAMATIC! Blestemul accidentului din Apuseni loveste din nou!

Primele imagini din Laminor Winter Wonderland, târgul de Crăciun din Sectorul 3

Andreea Damian

Oamenii de știință au aflat cum se poate prelungi speranța de viață cu 10 ani

Andreea Damian

Scrie un comentariu