Pe 8 martie, de Ziua Femeii, românii urmează o serie de tradiții și superstiții menite să aducă noroc în dragoste și fericire în viața celor dragi. Una dintre cele mai importante tradiții este purtarea mărțișorului, simbol al primăverii și al norocului, care trebuie să rămână pe pieptul femeilor până pe 9 martie pentru a le asigura un an plin de iubire și armonie.
Ziua de 8 martie este strâns legată de flori, iar lalelele sunt vedetele acestei zile. Această floare delicată reprezintă primăvara și gingășia, motiv pentru care bărbații le oferă femeilor buchete de lalele, un gest simbolic de apreciere și iubire. Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea un an prosper în dragoste.
O altă superstiție spune că în această zi bărbații nu trebuie să se certe cu femeile, fie că vorbim de cupluri sau de relațiile familiale, pentru că orice neînțelegere ar putea aduce ghinion întregii familii. În plus, pentru a adânci respectul și dragostea în familie, se recomandă oferirea de lalele de culoare violet mamei, simbolizând respectul pur și lalele albe fiicelor, asociate purității.
Ziua Femeii are și o semnificație istorică profundă. Pe 8 martie 1857, la New York, muncitoarele dintr-o fabrică de textile au protestat pentru condiții mai bune de muncă și drepturi egale, iar această luptă a continuat cu tragedia de la fabrica Shirtwaist în 1911, când peste 140 de femei au murit într-un incendiu. Ziua de 8 martie a fost recunoscută oficial ca Zi Internațională a Femeii de către ONU în 1977, devenind o zi simbolică pentru drepturile femeilor și pentru lupta lor pentru egalitate.
Astfel, de 8 martie, românii nu doar sărbătoresc femeile din viața lor, ci și respectă tradiții care aduc noroc și iubire în fiecare casă.
Sursa: Tabu.RO